AMORAS: toekomstgerichte oplossing slib Antwerpse haven
20-12-2011
Jaarlijks 30.000 vrachtwagenritten uitgespaard
Vandaag nam Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits door middel van een druk op de knop de AMORAS-installatie in gebruik. Het AMORAS-project biedt een permanente en duurzame oplossing voor het verwerken en bergen van baggerspecie in de Antwerpse haven. Dat gebeurt door een uniek slibverwerkingssysteem met een waterzuiveringsinstallatie, waarbij de verschillende fracties maximaal hergebruikt worden. Doordat de baggerspecie via een pijpleiding en de restfractie via transportbanden verloopt, komt er geen transport over de weg aan te pas. Op die manier worden er zo jaarlijks 30.000 vrachtwagenritten vermeden. Na 15 jaar zou het de bedoeling zijn dat de havenbodem stilaan definitief gesaneerd is en dat jaar na jaar ook de waterkwaliteit van de Antwerpse dokken verbetert.
Om de toekomst van de haven van Antwerpen veilig te stellen is voldoende diepgang voor de scheepvaart essentieel. Om die diepgang te garanderen moet er jaarlijks worden gebaggerd. Een groot volume onderhoudsbaggerspecie moet dan worden geborgen. Vandaag wordt echter een ruimtelijk verzadigingspunt bereikt waardoor voormalige bergingstechnieken, zoals storten op het land en in een dokkencomplex, niet langer toegepast kunnen worden. Ook maatschappelijk en milieutechnisch zijn deze oplossing onaanvaardbaar geworden.
Daarom besliste minister Hilde Crevits om de verwerking en berging van baggerspecie op een nieuwe en duurzame manier aan te pakken met de bouw van een mechanische slibontwateringsinstallatie in het havengebied. Het project kreeg de naam AMORAS en staat, als letterwoord, voor Antwerpse Mechanische Ontwatering, Recyclage en Applicatie van Slib. Het project waarborgt op een duurzame wijze de jaarlijkse verwerking en berging van circa 500.000 ton droge stof, namelijk ontwaterde baggerspecie, in de Antwerpse haven. De exploitatie duurt 15 jaar.
Vooreerst is het de bedoeling dat na verloop van jaren de havenbodem stilaan definitief gesaneerd geraakt. Parallel zal ook jaar na jaar de waterkwaliteit van de Antwerpse dokken verbeteren. “Het eindresultaat dat vooropgesteld wordt, is dat aan het einde van de exploitatieperiode, over 15 jaar, de specie die via de sluizen het havengebied binnenkomt, zonder enige behandeling terug naar de Schelde gevoerd kan worden. Dit zou een goede toepassing zijn van het “Craddle to Craddle”-principe waarbij propere havenspecie terug naar de bron kan”, vindt minister Hilde Crevits.
Voordelen Amoras
Ruimtebesparend De keuze voor AMORAS is een keuze voor een ruimtebesparend project. De inbeslaggenomen ruimte is aanzienlijk kleiner dan bij andere frequent gehanteerde ontwateringstechnieken voor baggerspecie.
Energiezuinig Bovendien is de installatie van AMORAS milieuvriendelijk en heeft ze een laag energieverbruik.
Waterbesparend & waterzuiverend
een zo laag mogelijk verbruik van water voor het transport van baggerspecie;
hergebruik van gezuiverd afvalwater binnen de installatie als proceswater of bluswater;
de installatie van een waterzuiveringsinstallatie voor de zuivering van de verschillende verontreinigde stromen staat garant voor gezuiverd afvalwater van een zeer goede kwaliteit.
strenge kwaliteitscontrole van de waterstromen voor de lozing in het oppervlaktewater;
geen berging van verontreinigde specie in de slibontvangst.
Minder transport over de weg, dus minder uitstoot Transport van baggerspecie verloopt via pijpleiding en niet via wegtransport. Voor het vervoer van het eindproduct van de slibverwerking (filterkoeken) worden transportbanden gebruikt. Hierdoor worden per jaar ongeveer 30.000 vrachtwagenritten vermeden.
Maximaal hergebruik van de verschillende fracties De droge filterkoeken worden nu opgeslagen. Het is de bedoeling dat de filterkoeken op termijn hergebruikt kunnen worden. Er loopt hiervoor nu een onderzoeksproject, dat financieel gesteund door de Vlaamse regering. Er wordt nagegaan of de droge filterkoeken kunnen worden gebruikt als grondstof voor bakstenen, beton en isolatiekorrels.
Het AMORAS-project werd gerealiseerd door de Tijdelijke Handelsvereniging SeReAnt, een combinatie van Jan De Nul en Dredging International (DEME), ondersteund door hun respectievelijke milieudochters Envisan en DEC. De investering van circa 480 miljoen euro, bevat de bouwkost, de exploitatiekost en de financieringskost.
“Met dit knap staaltje milieutechnologie biedt het Amoras-project een toekomstgerichte oplossing voor het slib uit de Antwerpse haven. AMORAS staat garant voor een zuinig ruimtegebruik en een goede milieuscore. Er is gewaakt over een laag energieverbruik, het gezuiverd afvalwater is van een zeer goede kwaliteit en er wordt rekening gehouden met een maximaal hergebruik van het water en de restspecie. 30.000 vrachtwagenritten worden eveneens uitgespaard. Dit unieke duurzame slibverwerkingssysteem is een staaltje van innovatief toekomstgericht vakmanschap van onze bedrijven, waarvoor ze internationaal aandacht voor krijgen.” aldus minister Hilde Crevits.