Alles op alles om geweld en misbruik in jeugd- en onderwijsinstellingen te voorkomen
22-04-2014
Dinsdag 22 april las de voorzitter van het Vlaams Parlement Jan Peumans een brief voor waarin het parlement publiekelijk zijn excuses aanbiedt aan de slachtoffers van historisch geweld en misbruik in jeugd- en onderwijsinstellingen. Hiermee werd uitvoering gegeven aan één van de elementen van de resolutie over de aanpak van historisch geweld en misbruik die het parlement op 2 april unaniem goedkeurde.
Initiatiefnemer voor deze resolutie was Vlaams volksvertegenwoordiger Katrien Schryvers. Hiermee werden diverse aanbevelingen uit het rapport dat een expertenpanel over de problematiek opmaakte op vraag van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen, geconcretiseerd.
In het voorjaar van 2013 kwamen er in de pers zeer ernstige feiten over misbruik en geweld op kinderen en jongeren aan het licht. Het betrof geweld en misbruik dat zich vanaf de jaren ’50 tot de jaren ’90 voordeed in heel wat onderwijs- en jeugdinstellingen.
Hieropvolgend nam Vlaams Minister van Welzijn Jo Vandeurzen dadelijk het initiatief tot aanstelling van een expertenpanel
In december 2013 stelde dit panel zijn rapport voor, en lichtte ze dit uitvoerig toe in de commissie welzijn van het Vlaams Parlement.
De aanbevelingen in het rapport werden door de parlementsleden zeer ernstig genomen en omgezet in een resolutie. Diverse elementen komen daarin aan bod. Onder meer wordt gepleit voor een betere ondersteuning voor de slachtoffers, het meer kindvriendelijk en toegankelijk maken van meldpunt 1712, en de uitwerking van mediarichtlijnen met betrekking programma’s waarin geweld en misbruik op kinderen en jongeren voorkomen.
“Het is even belangrijk om mensen die in het verleden geconfronteerd werden met geweld en/of misbruik de weg te wijzen naar deskundige hulpverlening op maat, als om hen te respecteren als slachtoffer,” aldus Vlaams volksvertegenwoordiger Katrien Schryvers, “daarom doen we een uitdrukkelijke oproep om op verschillende niveaus en op verschillende wijzen erkenning te geven aan het leed van deze mensen.”
Met de plechtigheid dinsdag 22 april voegde het parlement de daad bij het woord, en dit door de voorlezing van een excuusbrief aan alle slachtoffers door parlementsvoorzitter Peumans. Kinderpsychiater Peter Adriaenssens verwoordde het gebeuren als een belangrijk signaal naar de slachtoffers. Het belang van erkenning werd nog eens benadrukt door de getuigenis van de zoon van een slachtoffer.
Ook vanuit de koepels wordt de boodschap van de brief onderschreven.
Minister Vandeurzen maakte deze legislatuur reeds werk van diverse beleidsinitiatieven die geweld en misbruik in de kiem moeten smoren. “Naast de erkenning voor het leed van slachtoffers is het belangrijk dat we alles op alles zetten om dergelijke feiten in de toekomst maximaal te voor komen”, aldus de minister.
“Met deze excuusbrief willen we bijdragen tot de erkenning van het leed dat slachtoffers hebben ervaren, en dat werd verergerd door ongeloof en minimalisering in de omgeving. We moeten alles op alles zetten om met dergelijk misbruik vandaag en in de toekomst te voorkomen,” aldus minister Jo Vandeurzen en initiatiefnemer Katrien Schryvers.