Akkoord over verdeling Europese landbouwmiddelen tussen Vlaanderen en Wallonië
21-11-2013
Er werd een akkoord bereikt tussen minister-president Kris Peeters, tevens bevoegd voor landbouw, en Waals minister voor Landbouw Carlo Di Antonio over de verdeling van de Europese landbouwmiddelen tussen Vlaanderen en Wallonië. Dit gebeurde vandaag, na de definitieve goedkeuring van de meerjarenbegroting eerder deze week in het Europese Parlement. Het akkoord bestaat uit een verderzetting van de huidige intergewestelijke verdeelsleutels voor directe steun en voor plattelandsontwikkeling.
In de komende 7 jaar is er voor de Europese lidstaten een budget van 296,2 miljard euro voor directe steun voorzien. België zal aanspraak kunnen maken op 3.651.667.000 euro directe steun, waarvan 46,33% of 1.691.817.321 euro ten goede zal komen van de Vlaamse landbouwers. Voor plattelandsprogramma’s is er een Europees budget van 95,6 miljard euro.
Wat betreft de plattelandsprogramma’s, zal België 551.790.759 euro kunnen besteden. Het aandeel van Vlaanderen hierin bedraagt 52,15%. Het Vlaamse programmeringsdocument voor Plattelandsontwikkeling zal daardoor 287.758.881 euro kunnen besteden.
Met het bereikte akkoord kan de toepassing van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid en de opmaak van het nieuwe programmeringsdocument voor Plattelandsontwikkeling (PDPO III) nu verder vorm worden gegeven. Het Europese Parlement heeft deze week ook het akkoord over de hervorming van het GLB definitief goedgekeurd. Met de bevestiging van dit akkoord door de Raad van Landbouwministers medio december in het vooruitzicht, wil minister-president Kris Peeters nog voor het jaareinde meer duidelijkheid bieden aan de landbouwsector over de concrete toepassing van de nieuwe elementen van het GLB zoals het toegepast zal worden in Vlaanderen: actieve landbouwer, vergroening, interne convergentie, … .
“Ik ben tevreden dat er snel een akkoord kon gevonden worden tussen Vlaanderen en Wallonië over de verdeling van de Europese landbouwmiddelen. Hierbij werd vooral uitgegaan van de historische verdeelsleutels en de specifieke kenmerken van de landbouw in onze beide regio’s. Met dit akkoord kunnen we snel werk maken van de eigen regionale invulling zodat we onze landbouwers snel duidelijkheid kunnen bezorgen over de precieze invulling van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) in Vlaanderen”, aldus minister-president Kris Peeters.