Op voorstel van minister van Financiën Vincent Van Peteghem voor CD&V heeft de regering in Ministerraad op 2 november 2020 de solidariteitsbijdrage goedgekeurd. De solidariteitsbijdrage heeft tot doel de nieuwe noden en de behoeften in de gezondheidszorg, als gevolg van onder meer de gezondheidscrisis, financieel te ondersteunen. Daardoor zal er vanaf volgend jaar een structurele bijdrage van 428 miljoen euro aan de gezondheidszorg geleverd worden.
De solidariteitsbijdrage zal worden geheven onder de vorm van een jaarlijkse taks op de effectenrekeningen. Net zoals woningen worden belast met onroerende voorheffing en voertuigen worden belast met verkeersbelastingen, gaan we nu effectenrekeningen belasten met de solidariteitsbijdrage.
Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V):Solidariteitsbijdrage in de vorm van een taks op effectenrekeningen zal nieuwe noden in de gezondheidszorg in eerste instantie als gevolg van de wereldwijde pandemie lenigen.
Wanneer moeten er bijdragen betaald worden en hoeveel?
Wanneer de waarde van de effectenrekening meer dan 1.000.000 euro bedraagt, zal de titularis van de effectenrekening jaarlijks een bijdrage betalen van 0,15% (1.500 euro ) per miljoen euro op die effectenrekening.
De waarde van de effectenrekeningen gaan we vaststellen door 4 keer per jaar de rekeningstand op te meten en op het einde van het jaar de gemiddelde waarde te berekenen. Die waarde dient als uitgangspunt voor de heffing van de bijdrage.
De bijdrage is zowel van toepassing op Belgen die effectenrekeningen hebben in binnen- en buitenland, als niet-Belgen die effectenrekeningen aanhouden in ons land.
De manier waarop de effectenrekening wordt aangehouden, in volle eigendom, in onverdeelde eigendom of in gesplitste eigen , is niet relevant voor de toepassing van de nieuwe bijdrage.
Alle financiële instrumenten op een effectenrekening vallen binnen het toepassingsgebied van de bijdrage. Er wordt geen enkel onderscheid gemaakt. Zowel aandelen en obligaties, als afgeleide producten zoals turbo’s, speeders en trackers, en het geldsaldo, worden meegenomen.
Van wie moet deze bijdrage komen?
Zowel natuurlijke personen, rechtspersonen als oprichters van juridische constructies, zullen bijdragen. Ook grote vermogens die zijn gestructureerd via rechtspersonen en juridische constructies, zoals stichtingen en fonds dédiés , zullen de bijdrage betalen. Er is dus geen discriminatietussen de verschillende effectenrekeningen.
Er geldt slechts één uitzondering voor professionele financiële tussenpersonen die effectenrekeningen aanhouden voor eigen rekening. Die uitsluiting is nodig om de werking van het financieel systeem te verzekeren.
De Belgische tussenpersoon waarbij de effectenrekening wordt aangehouden, zoals bijvoorbeeld een Belgische bank, zal instaan voor de inhouding, aangifte en betaling van de bijdrage. Wanneer een Belg een effectenrekening aanhoudt in het buitenland, zal hij in principe zelf de bijdrage moeten aangeven en betalen, tenzij de buitenlandse tussenpersoon dat zelf doet middels aanstelling van een aansprakelijk vertegenwoordiger in ons land.
Hoe vermijden we misbruik?
Ontwijkingsmogelijkheden zijn niet mogelijk door bijvoorbeeld effectenrekeningen te splitsen, verschillende effectenrekeningen te openen, effecten op een rekening om te zetten naar effecten op naam, effectenrekeningen onder te brengen in buitenlandse rechtspersonen of effectenrekeningen te herverpakken in producten op naam. In die situaties zal er immers sprake zijn van een weerlegbaar vermoeden van belastingontwijking waarbij de belastingschuldige het tegenbewijs kan leveren.
Het wetsontwerp voorziet in een krachtige algemene anti-misbruikbepaling die al die vormen van ontwijking van de bijdrage tegenhoudt. Die bepaling is niet alleen van toepassing op de titularis van de effectenrekening, maar ook op de tussenpersoon bij wie die rekening wordt gehouden. Daarnaast beschikt de belastingadministratie over onderzoeksbevoegdheden zowel bij de titularis als bij de tussenpersoon om belastingontwijking op te sporen.
De algemene anti-misbruikbepaling zal terugwerken tot 30 oktober. Dat is de dag waarop mijn voorstel voor het eerst is besproken in de pers. De komende dagen zullen we hiervoor een bericht in het Belgisch Staatsblad publiceren.
Tot slot zal de algemene anti-misbruikbepaling niet alleen gelden voor de nieuwe solidariteitsbijdrage, maar voor alle rechten en taksen opgenomen in het Wetboek diverse rechten en taksen. Het is dus een belangrijk nieuw instrument in de strijd tegen belastingontwijking. Looptijd van de maatregel: van 1/1/2021 tot 31/12/2022.