De landbouwwereld staat nooit stil. Dat bewijst Laurens Tack, een jonge fruitteler uit het Oost-Vlaamse Sint-Gillis-Waas en uitvinder van de online toepassing ‘Agromanager’. Hij laat ons zien hoe onderzoek, innovatie en automatisering meer en meer ingang krijgt in de landbouw, waardoor de bedrijven hun productiviteit, duurzaamheid en concurrentiekracht nog meer kunnen vergroten.
Laurens: “Mijn ouders zijn in 1988 met ons fruitteeltbedrijf gestart. Van kleins af aan wilde ik net als mijn ouders in die wereld actief zijn. Later kreeg ik er naast fruit nog een tweede passie bij: mechaniek. Toen het moment was aangebroken om verder te studeren, koos ik voor de studie ‘automatisering’.”
Die studie gaf Laurens meer inzicht in de mogelijkheden van automatisering in de landbouwwereld en meer specifiek in het bedrijf van zijn ouders, waar hij ondertussen ook mee bedrijfsleider is.
Laurens: “Op een bepaalde dag vroeg ik mijn vader: ‘vertel eens: Hoeveel heb je op het einde van het jaar nu verdiend aan elke teelt?’. Mijn vader antwoordde, zoals dat wel bij meer landbouwers gaat, ‘goh, als er op het einde van het jaar meer geld op mijn rekening staat dan aan het begin van het jaar, dan ben ik goed bezig’ (lacht).
Je moet weten dat er een periode van anderhalf jaar gaat over het hele perenproces: van het snoeien van de bomen tot en met de verkoop. Boekhoudkundig is het niet evident om dan alle gegevens goed bij te houden. Mijn vader had altijd een papieren leveringsbon die met de hand geschreven was. Die info typte hij dan over in een Exceldocument om zo de factuur te maken. Een omslachtige en tijdrovende bezigheid, als je weet dat deze informatie al op de pallet moet staan. Door mijn studies was voor mij hét moment aangebroken om hier iets aan te veranderen. Ik ontwikkelde de Agromanager, een online toepassing waarmee een fruitteler al zijn gegevens kan automatiseren én traceren.
Voor we beginnen met de pluk, krijgen de lege voorraadkisten allemaal een sticker met een barcode. Wanneer we de peren gaan plukken, scannen we de barcode in. We vullen de bakken en nadien kunnen we het hele proces volgen. Zo weten we exact waar en in welke koelcel welke peren gezeten hebben, van welke boom ze komen en met welke gewasbeschermingsmiddelen ze behandeld werden. Door deze tracering kunnen we problemen makkelijker detecteren en oplossen.”
Landbouwer wordt manager
Laurens’ uitvinding bleek meer dan ooit nodig te zijn in de fruitteeltwereld. 178 bedrijven gebruiken de toepassing al. De komende jaren zal dit aantal nog sterk oplopen. Bovendien sleepte Laurens met zijn uitvinding enkele maanden geleden een prestigieuze prijs binnen van het Europees parlement.
Laurens: “Automatisering en digitalisering is de toekomst. Je wint er als fruitteler enorm veel tijd mee. Ik hoef niet meer achter mijn computer te kruipen om data te registreren, alles is makkelijk te volgen via bijvoorbeeld de app van de Agromanager op mijn GSM. Via die app zorgen we ook voor personeelsadministratie. Onze personeelsleden krijgen een badge met een QR-code. Bij aankomst, scannen ze de code in. Tijdens het plukseizoen komen er tientallen mensen plukken. Vroeger moesten die zich allemaal aanmelden met pen en papier, vandaag verloopt dat via de badge en de scanning veel sneller. Via mijn GSM krijg ik onmiddellijk een zicht op wie er aan de slag is die dag en op welke akker. Op het einde van de rit kan je zien hoeveel elk perceel heeft opgebracht in kilo’s (en in geld). Wanneer er op een bepaald perceel traag gesnoeid of geplukt is geweest, kan je nagaan waaraan dat lag en kan de analyse beginnen.”
Droomjob
“Kortom: ik heb echt mijn droomjob gevonden. Ik kan mijn twee passies combineren: fruit én automatisering. Ik kom door de uitvinding van onze tool trouwens op plaatsen waar ik nog nooit ben geweest. Het is belangrijk om je horizonten te vergroten en op verkenning te gaan bij andere fruittelers. In je eigen bubbel of gemeente blijven, zorgt niet voor vooruitgang. Je moet altijd kunnen blijven bijleren van elkaar.”
“De Europese erkenning die Agromanager kreeg, bewijst eens te meer dat onze Vlaamse jonge boeren heel hoog aangeschreven staan als het aankomt op duurzaamheid en technologie. Laurens Tack staat zo symbool voor een generatie die onze land- en tuinbouw in het digitale tijdperk zal loodsen.”
- Tom Vandenkendelaere