AFSCHAFFING ERFENIS GEZINSWONING IN BRUSSELS GEWEST IN ZICHT
Wanneer één van beide partners overlijdt, wordt het als onrechtvaardig en hardvochtig aangevoeld dat de langstlevende partner successierechten moet betalen op de woning waarvoor hij of zij meestal zelf lang en veel heeft gespaard en gewerkt. Brigitte De Pauw , fractievoorzitter voor CD&V in het Brussels Hoofdstedelijk Parlement, dringt er al jaren op aan om de successierechten voor de overlevende partner op de gezinswoning af te schaffen. “Het aankopen van een gezinswoning door echtparen of samenwonenden is meestal een belangrijke gebeurtenis. Naast het emotionele aspect, het samen zoeken naar en vinden van een thuis, is het meestal ook één van de belangrijkste investeringen in een mensenleven.”, aldusBrigitte De Pauw.
Telkens Brigitte De Pauwdit probleem aankaartte bij de Minister van financiën kreeg ze nul op het rekest. Steeds werd de slecht financiële toestand van het gewest aangehaald. Evenwel, uit opgevraagde cijfers en berekeningen bleek dat de budgettaire impact niet zo groot zou zijn. “Amper 7% van de inkomsten uit successierechten in het Brussels Gewest zijn afkomstig van betalingen van successierechten op de gezinswoningen door echtgenoten en samenwonenden.”, zegtBrigitte De Pauw.
Gisteren in de commissie financiën maakte de Minister van financiën een opening op aandringen vanBrigitte De Pauw. Aangezien de financiële toestand van het gewest meer en meer onder controle geraakt, zal de Minister werk maken van de afschaffing van de successierechten op de gezinswoning voor de overlevende partner.Brigitte De Pauwis dan ook verheugd met deze aankondiging. “Eindelijk vind ik gehoor bij de Minister. Ik zal er op toezien dat hier snel werk wordt van gemaakt.”, zegtBrigitte De Pauw.