Minister van economie en consumenten Wouter Beke vindt het belangrijk dat ondernemingen goed op de hoogte zijn van de verplichte afronding van cashbetalingen, die op 1 december 2019 in werking treedt. Daarom wordt er gestart met een informatiecampagne, dit in samenwerking met handelaarsorganisaties Comeos, Unizo, NSZ en UCM.
Wouter Beke: “Mijn diensten en de FOD Economie hebben een uitgebreide gids uitgewerkt met concrete uitleg over de rechtsregels en de toepassing ervan bij afronding. De gids antwoordt ook op specifieke vragen, zoals hoe de regels toegepast moeten worden als een klant een deel van het bedrag cash betaalt en een ander deel met een betaalkaart. De gids is beschikbaar op de website van de FOD Economie en wordt via een nieuwsbrief en via verschillende handelaarsorganisaties verspreid. Maar ook voor de consumenten is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn. Later dit jaar volgt ook een informatiecampagne voor consumenten. Met de verplichte afronding willen we het aantal stukken van 1 en 2 eurocent die in omloop zijn, verminderen. Die kleine stukken worden door veel handelaars en consumenten als storend ervaren. De stukken blijven wel wettelijke betaalkracht hebben.”
Sinds 2014 hebben handelaars de mogelijkheid om het totaalbedrag dat een klant moet betalen, af te ronden. Het ging niet om een verplichting en gold enkel voor cashbetalingen. Op vraag van de handelaars werden de regels in 2015 versoepeld. De handelaars kregen de mogelijkheid om af te ronden voor alle betalingen waarbij handelaar en consument gelijktijdig samen aanwezig zijn, ongeacht welke wijze de betaling werd uitgevoerd (in contanten of via elektronische betaling).
Volgens de handelaars was de initiële regel, waarbij enkel mocht worden afgerond bij cash-betalingen, te complex. Ondanks de versoepeling, zijn er maar weinig handelaars die gebruik maken van die regeling. Volgens een bevraging van NSZ begin 2018, zouden slechts 3 op 10 handelaars dit doen. Toch wordt het gebruik van eurocenten van 1 en 2 centen door veel handelaars en consumenten als vervelend ervaren. Volgens de bevraging van NSZ is meer dan 8 op 10 kleinhandelaars voorstander van de afronding. Volgens de Eurobarometer geven 8 op 10 consumenten aan moeilijkheden te hebben met het gebruik van de stukken van 1 en 2 eurocent en is 7 op 10 is voor de afschaffing van deze stukken, met afronding op 5 cent.
Omdat de afronding niet verplicht was, wouden vooral kleine handelaars liever niet het voortouw nemen. Als oplossing werkte voormalig minister van economie en consumenten Kris Peeters, een verplichte afronding voor cashbetalingen uit. Op die manier is er geen onduidelijkheid meer en hoeven handelaars zich geen zorgen te maken over negatieve publiciteit. De afronding gebeurt steeds op de totaalsom, en niet op de prijs van elk afzonderlijk product. Zowel het afgerond als niet-afgerond bedrag zullen steeds op het kasticket moeten staan.
Afhankelijk van het totaalbedrag, wordt de som naar boven of beneden afgerond. De consument zal dus gemiddeld evenveel betalen. Volgens een studie van de Nationale Bank ten tijde van de invoering van de eerste afrondingsregels, hebben de symmetrische afrondingen nauwelijks effecten op de inflatie. Ook de Europese Centrale Bank deelt die analyse.Voor elektronische betalingen verandert er niets: handelaars kunnen daar zoals nu het geval is afronden tot op 5 cent, maar zijn dat niet verplicht.
De handelaarsorganisaties Comeos, Unizo, NSZ en UCM steunen de verplichte afronding voor cashbetalingen. Zij namen een gemeenschappelijk standpunt in waarin ze daarvoor pleitten. De verplichte afronding voor cashbetalingen gaat in op 1 december 2019. Via een gids worden handelaars ingelicht over hoe de regels juist toegepast moeten worden. Later dit jaar komt er ook een campagne om consumenten te sensibiliseren.
Het totaalbedrag dat moet worden betaald wordt als volgt afgerond:-
- 1 en 2 cent worden verlaagd naar 0 cent
- 3 en 4 cent worden verhoogd tot 5 cent-
- 6 en 7 cent worden verlaagd naar 5 cent-
- 8 en 9 cent worden verhoogd tot 10 cent
Ook al wordt er afgerond, de consument mag de stukjes van 1 of 2 cent blijven gebruiken voor zijn betalingen en de handelaar mag ze verder gebruiken als wisselgeld. Door de afronding zullen er veel minder stukjes in omloop zijn.De website met info kan u raadplegen met volgende link: https://goedafgerond.belgium.be