Sinds 2006 geldt er een verlaagd btw-tarief van 6 % voor de afbraak en heropbouw van gebouwen in stadsgebieden van 32 steden en gemeenten. “Dit verlaagde tarief kwam er destijds om verkrotting tegen te gaan, maar de regeling schiet haar doel voorbij.”, zegt CD&V-Kamerlid Griet Smaers. Ze diende eerder een wetsvoorstel in om het verlaagd btw-tarief van 6 procent op de afbraak en heropbouw van gebouwen uit te breiden naar het hele land. Smaers is verheugd met het toenemende groeiende draagvlak bij de andere politieke partijen. Ze vraagt daarom nogmaals aan de Kamer om dit dringend aan te passen. “Ik zie geen enkele reden om de afbraak en heropbouw anders te beoordelen dan de renovatie van woningen”, aldus Smaers.
Om een verlaagd BTW-tarief inzake bouw te kunnen hanteren, moet dit voor Europa beantwoorden aan sociale maatstaven. “Daarom stellen we voor om deze BTW-verlaging toe te passen op woningen die de gezinswoning betreffen en die een bepaalde maximale oppervlakte hebben.”, legt Smaers uit.
Uit cijfers weten dat we zo’n 1,7 miljoen “slechte” woningen moeten opwaarderen tegen 2030. “Dat is een echte uitdaging en dat is ook noodzakelijk om onze klimaatdoelstellingen te halen.”, zegt Smaers. Het huidige gebouwenpark is namelijk verantwoordelijk voor 35% van de CO2-uitstoot. “De BTW-verlaging kan een versnelling tot stand brengen in deze vernieuwing en energie-efficiënte van onze woningen. Bovendien is het een goede maatregel om stadsvernieuwing te ondersteunen.”, aldus nog Smaers.
Overigens blijkt uit een recente studie dat het verlaagd btw-tarief in dat grootstedelijk gebied effectief effect heeft gehad op het aantal bijkomende sloopvergunning en dat het geen invloed heeft gehad op hogere vastgoedprijzen. Voor CD&V is er dan ook geen reden meer om nog te wachten.