Leegstaande bedrijfsruimten zijn nefast voor de omgeving en een belemmering voor de economische groei. Om deze sites sneller te mobiliseren heft Vlaanderen na drie jaar een belasting op leegstaande en verwaarloosde bedrijfsruimten. Uit een vraag van Vlaams CD&V-fractievoorzitter Peter Van Rompuy aan Vlaams Minister van Financiën Matthias Diependaele blijkt dat 192 sites reeds meerdere jaren oningevuld blijven.
“Bepaalde terreinen staan al bijna een decennium leeg terwijl heel wat ondernemingen dringend op zoek zijn naar nieuwe locaties om te kunnen investeren. Het daadwerkelijk invullen van deze sites wordt een belangrijk sluitstuk in de Vlaamse economische relanceplannen”, aldus Van Rompuy.
Volgens Vlaams fractievoorzitter voor CD&V Peter Van Rompuy wordt de activering van leegstaande bedrijfssites een cruciaal element om economische relance te bekomen. Uit een parlementaire vraag van Van Rompuy blijkt dat vandaag 192 bedrijfssites reeds meerdere jaren leeg staan en onbenut blijven. “Een mismatch, aangezien heel wat ondernemingen net op zoek zijn naar nieuwe locaties”, zegt hij. Opmerkelijk is ook dat drie gigantische bedrijfssites ondertussen al bijna tien jaar leegstaan. Deze sites zijn daarenboven gelegen op strategische locaties (Antwerpen en Zaventem). Internationale spelers die veelal een serieuze economische meerwaarde hebben vinden vaak geen geschikte ruimte. Dat was eind vorig jaar ook het geval voor Tesla. Het is in ons aller belang dat ook deze bedrijfsruimten ge(her)activeerd worden.
Peter Van Rompuy: “Uiteraard besef ik dat er vaak meer speelt en het geen evidentie is om een nieuwe eigenaar te vinden voor deze sites. We moeten evenwel de inspanningen opdrijven om potentiële investeerders te begeleiden naar deze leegstaande locaties. Dit vormt dan ook een belangrijk element in de economische relance. Ik kijk dan ook zeker uit naar de invulling van de passage hierover uit het recent voorgestelde Vlaams relanceplan.”