Actieplan perkt het gebruik van pesticiden in
01-03-2013
Op voorstel van Vlaams minister-president Kris Peeters en Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege, keurde de Vlaamse Regering vandaag het Actieplan duurzaam gebruik pesticiden goed. Het plan bevat maatregelen en tijdschema’s om de risico’s van het gebruik van pesticiden voor de mens en het milieu te verminderen. Het moedigt ook geïntegreerde bestrijding en alternatieve benaderingswijzen of technieken aan.
Het Actieplan duurzaam gebruik van pesticiden kadert in de omzetting van een Europese richtlijn uit 2009. Voor de opmaak werd intensief overlegd met de andere betrokken overheden. Daaruit vloeiden een reeks gezamelijke acties voort. Naast de adviesraden, werd ook het publiek betrokken bij het opstellen van het actieplan door het organiseren van een openbaar onderzoek. Het actieplan richt zich op de professionele en niet-professionele gebruikers (land- en tuinbouwers, loonwerkers, plantsoendiensten, tuinaanleggers en -onderhouders, …), openbare diensten, architecten, tuinontwerpers en de bevolking.
Professionele gebruikers
Om de land- en tuinbouwers te sensibiliseren en voor te lichten worden demonstratieprojecten uitgevoerd in de verschillende teelten. De land- en tuinbouwers kunnen de mogelijkheden van geïntegreerde bestrijding voor hun teelten evalueren aan de hand van demonstraties op proefpercelen. Naast de demo’s worden studiedagen, lessen en informatie via de vakpers voorzien. Geïntegreerde bestrijding (Integrated Pest Management of IPM), wordt een onderdeel van de basis- en de permanente opleiding in het kader van de fytolicentie.
Vlaams minister-president Kris Peeters: “Vlaanderen wenst met dit plan de impact van het gebruik van pesticiden op milieu en gezondheid verder te verminderen, zonder hierbij de noden op het vlak van landbouwproductie uit het oog te verliezen.”
Niet-professionele gebruikers
Op elk verkooppunt van gewasbeschermingsmiddelen en biociden moet informatie beschikbaar zijn voor de niet-professionele gebruikers. Deze informatie bevat algemene informatie over de risico’s voor de menselijke gezondheid en het milieu van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en biociden. Zo wordt onder meer gewezen op de gevaren, de blootstelling, de gepaste opslagomstandigheden en de instructies voor het hanteren en het toepassen van gewasbeschermingsmiddelen en biociden. Ook over het zonder gevaar verwijderen, conform de wetgeving inzake afval, en over de alternatieve oplossingen voor gewasbeschermingsmiddelen en biociden.
Openbare diensten
Sinds 2004 bouwen openbare diensten systematisch hun pesticidengebruik af om vanaf 2015 een nulgebruik te realiseren. Belangrijk is dat vanaf 1 januari 2015 onder ‘openbare dienst’ voortaan alle instanties vallen – zowel publiek als privaat – die een taak van algemeen belang uitoefenen. Deze definiëring zorgt voor extra bescherming van de meest kwetsbare groepen en het brede publiek. Zo zal het nulgebruik gelden op de schoolterreinen van alle onderwijsnetten. Ook kinderopvang, ouderen- en ziekenzorg zijn taken van algemeen belang. Ook hier geldt een nulgebruik vanaf 1 januari 2015.
Architecten en tuinontwerpers
Het actieplan voorziet een bijkomende vorming voor architecten en tuinontwerpers. Deze bijkomende vorming bestaat uit voordrachten en workshops voor architecten en het geven van gastlessen en workshops bij scholen die opleidingen aanbieden in de groensector. Bij de aanleg van verhardingen, kunnen de architecten en tuinontwerpers een cruciale rol spelen in de promotie van het pesticidenvrij beheer van verharde oppervlakten. Het louter vervangen van chemische bestrijdingsmiddelen door alternatieven geeft niet altijd de gewenste resultaten. Zo bijvoorbeeld als de openbare ruimte niet optimaal aangelegd is voor een pesticidenvrij beheer.
Bevolking
Hoewel de privétuinen over het algemeen buiten het toepassingsgebied van de Europese richtlijn 2009/128/EG vallen, zullen particulieren als doelgroep meegenomen worden in deze sensibilisatiecampagne. Zo wordt er o.a. een code van goede praktijk voor tuinieren (met luik inzake pesticiden) opgesteld.
Vlaams minister Joke Schauvliege: “Om de preventieve aanpak te doen slagen in de praktijk, is het cruciaal om een brede doelgroep te informeren en te sensibiliseren. Enkel door concrete maatregelen en door tips te geven aan de mensen op het terrein, kunnen we de hoge kwaliteit van ons drinkwater blijven garanderen.”