Aanzetten tot genitale verminking wordt strafbaar
05-04-2014
Na eerder de Senaat unaniem, heeft de commissie Justitie van de Kamer gisteren het wetgevend kader rond genitale verminking uitgebreid. Momenteel kunnen personen die genitale verminking bij vrouwen uitvoeren, vergemakkelijken of bevorderen worden vervolgd op basis van artikel 409 van het Strafwetboek. Het wetsvoorstel van CD&V-senatrice Els Van Hoof wil ook personen die daartoe aanzetten of voor pleiten strafbaar stellen.
“Het doet me plezier dat mijn voorstel wet zal worden. Met dit voorstel zijn wij immers één van de voorlopers op internationaal niveau”, zegt Els Van Hoof hierover. Zowel de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties als de Europese Unie vragen hun lidstaten om meer inspanningen te leveren om vrouwelijke genitale verminking te bannen.
Bovendien komt dit wetsvoorstel tegemoet aan de verplichting voor België om het aanzetten tot genitale verminking strafbaar te stellen, zoals voorzien in artikel 38 van het Verdrag van Istanbul. Dit artikel vermeldt expliciet dat de lidstaten bij het Verdrag wetgevende maatregelen moeten treffen om het dwingen of ertoe bewegen van een vrouw genitale verminkingen te doen ondergaan, strafbaar te stellen.
De cijfers zijn ondertussen bekend. Volgens een studie van het Instituut voor Tropische Geneeskunde leefden in ons land in 2012 meer dan 13.000 slachtoffers van vrouwelijke genitale verminking, terwijl nog eens 4.084 meisjes en vrouwen het risico lopen om slachtoffer te worden. De slachtoffers worden ook steeds jonger: 2.493 van die meisjes zijn bovendien jonger dan 5 jaar.
Deze problematiek is bovendien moeilijk in kaart te brengen. Vaak is het niet alleen moeilijk om gevallen op te sporen en voldoende bewijs te verzamelen, slachtoffers durven dit niet altijd te melden omdat de aanstokers ervan ongestraft blijven. In België heeft dergelijk misdrijf zelfs nog nooit geleid tot een rechtszaak.
Eerder dit jaar liet het VRT-programma Ter Zake verschillende getuigenissen aan het woord over genitale verminking in ons land. Het globaliseringsproces exporteert deze problematiek immers vanuit Afrika ook naar Europa. Zelf ging Van Hoof op zoek naar getuigenissen in ons land. Een medewerker van het Groupe pour l’Abolition des Mutilations Sexuelles (GAMS) verwoordde zelfs de opgang van deze problematiek als volgt: “Terwijl het GAMS één vergadering organiseert om genitale verminking bij vrouwen een halt toe te roepen, organiseert de gemeenschap er vijf om te zeggen dat men ermee door moet gaan.”
De straf voor het aanzetten tot genitale verminking bedraagt acht dagen tot een jaar gevangenisstraf. “Hierdoor heeft de rechter voldoende mogelijkheden om een straf op te leggen die in verhouding staat tot de feiten”, zegt de senatrice hierover.
Van Hoof vermoedt dat er bovendien nog een ‘dark number’ bestaat. “Niet iedereen durft hier over te praten. Achter de toenemende cijfers zitten ongelukkige jonge meisjes, die zich alleen en onbegrepen voelen. Deze wet is een oproep om er mee naar buiten te komen. Alleen zo kunnen we deze problematiek aanpakken.”