Aantal pv’s voor private veiligheidsdiensten stijgt opnieuw
04-05-2015
Het aantal proces-verbalen (pv’s) dat wordt opgesteld door de politie en de beëdigde agenten van Binnenlandse Zaken neemt toe. Dat blijkt uit een vraag (MV 3732) van CD&V-Kamerlid Franky Demon aan de minister van Binnenlandse Zaken. Betekent dit dat de sector een probleem heeft? ‘Er wordt opnieuw meer gecontroleerd. Een stijging van het aantal vastgestelde inbreuken is dan ook niet onlogisch.’, zegt Demon.
Het toezicht van de Federale Overheidsdienst (FOD) Binnenlandse Zaken op de private veiligheidsdiensten spitst zich vooral toe op de betrouwbaarheid van de leidinggevenden en het personeel. ‘De wet bepaalt immers dat personen die ooit veroordeeld werden tot een correctionele of criminele straf, geen werkkleding mogen dragen die verward kan worden met een politie-uniform.’, legt Demon uit.
Voor wat betreft de controles op de private veiligheidssector, zijn de gegevens beschikbaar sinds 2009. Tussen 2009 en 2013 daalde het aantal controles met iets meer dan factor 3. Zo werden er in 2009 796 controles uitgevoerd door de inspecteurs van de FOD Binnenlandse Zaken. In 2013 waren dit er nog maar 244. Vervolgens was er opnieuw een spectaculaire stijging in 2014: toen werden 680 controles uitgevoerd.
Dezelfde evolutie zien we in het aantal pv’s die werden opgesteld door de politiediensten, die controles uitvoeren naast de inspecteurs van de FOD Binnenlandse Zaken. Er is sprake van een zekere daling tussen 2009, toen 1.290 pv’s werden opgesteld en 2013, toen 765 pv’s werden uitgeschreven. Er was opnieuw sprake van een zekere stijging in vergelijking met 2014, toen 973 pv’s werden uitgeschreven. De beëdigde agenten van Binnenlandse Zaken stellen ook beduidend vaker een pv op dan de politie.
De stijging in 2014 heeft te maken met het gegeven dat de Directie Controle Private Veiligheid dat jaar 11 extra controleurs heeft aangeworven. Franky Demon: ‘Zo voorzien we in de noodzakelijke controle op de sector van de private en de bijzondere veiligheid. Dat is nodig. Meer toezicht betekent immers meer kwaliteit’.
De Directie Private Veiligheid int bovendien inkomsten naar via de verplichte retributie. In 2014 werd zo meer dan 6 miljoen euro geïnd, waarvan bijna 4,8 miljoen via retributies.
‘Het is positief dat er controle uitgeoefend wordt op de private veiligheidssector. We nemen de evaluatie hiervan best mee in de vormgeving van het kerntakendebat. Eventuele samenwerkingen met de private sector moeten gebaseerd zijn op een werking waarop we kunnen vertrouwen en waartegen geen inbreuken kunnen gebeuren.’, besluit Demon.