Aansprakelijkheid exploitanten kern verhoogt
13-07-2011
De Kamercommissie Bedrijfsleven heeft het licht op groen gezet voor een verhoging van de aansprakelijkheid van de kernexploitanten bij een nucleair incident. CD&V-volksvertegenwoordiger Liesbeth Van der Auwera had hiertoe het initiatief genomen.
Indien er zich in België een kernramp voordoet, dan is de exploitant van de kerncentrale aansprakelijk om de schade te vergoeden. Het maximale schadebedrag waarvoor de exploitant aansprakelijk is, werd in 2000 vastgesteld op 297 miljoen euro. Liesbeth Van der Auwera: “Dit bedrag is onvoldoende om alle schade van een kernramp te vergoeden. Daarom hebben we het bedrag verviervoudigd. Door de wetswijziging worden de exploitanten aansprakelijk voor het betalen van de schade tot een bedrag van 1,2 miljard euro.”
In de Europese kernenergielanden bestaan vandaag verschillende systemen van aansprakelijkheid en verzekerde bedragen. Van der Auwera pleit er daarom voor dat de Europese Commissie een geharmoniseerd systeem zou uitwerken voor alle lidstaten. “Maar in afwachting van een dergelijk mechanisme komen we met de vandaag goedgekeurde verhoging aan de kop van het Europees peloton. In Nederland bedraagt de financiële verantwoordelijkheid van de exploitant slechts 340 miljoen euro. In Frankrijk, dat maar liefst 58 kerncentrales op zijn grondgebied heeft, is dat maar 91,5 miljoen euro.”
Naast het wetsvoorstel werd er ook een resolutie van Van der Auwera goedgekeurd die de regering moet aansporen om de mogelijkheid van een systeem van onbeperkte aansprakelijkheid van de exploitant te onderzoeken. Dit systeem bestaat al in Duitsland. Van der Auwera: “De verhoging van de aansprakelijkheid tot 1,2 miljard euro is een eerste stap. Wij vragen de regering om te bestuderen of een mechanisme van onbeperkte aansprakelijkheid van de exploitant in ons land mogelijk is. Maar dit moet zeer grondig geanalyseerd worden. We moeten er bijvoorbeeld zeker van zijn dat er geen negatieve impact op de elektriciteitsprijzen zou kunnen ontstaan.”
Een goede regeling van de aansprakelijkheid van de exploitant is noodzakelijk, maar in de eerste plaats moeten we ervoor zorgen dat er zich geen incidenten kunnen voordoen. “Daarom zullen we de zeven kerncentrales in ons land in het najaar aan strenge veiligheidstesten onderwerpen. We verwachten de resultaten van deze stresstests tegen het einde van het jaar. In functie van de uitkomst zullen we een beslissing nemen over de verlenging van de levensduur van de kerncentrales”, besluit Van der Auwera.