Aanpassing organisatie offerfeest kan enkel in overleg
18-06-2015
Minister Weyts besliste enkele weken geleden eenzijdig om ritueel slachten naar aanleiding van het islamitische Offerfeest enkel nog toe te laten in erkende slachthuizen. Hij zou geen tijdelijke slachtvloeren meer erkennen. Een werkwijze die de voorbije jaren tot tevredenheid van zowel de moslimgemeenschap als de gemeentebesturen werd toegepast, met maximaal respect voor het dierenwelzijn. Noch de moslimgemeenschap, noch de regering werden bij deze beslissing betrokken. Vlaams parlementslid Sonja Claes roept de minister op om zijn beslissing te herzien: “Een dergelijke beslissing over het belangrijkste feest van de moslimgemeenschap zonder consensus en zonder concrete oplossingen voor de slachtcapaciteit die wegvalt, is de chaos zelf creëren.” Ze vraagt de minister om een jaar uitstel en die tijd zinvol te besteden aan overleg en het waarborgen van de nodige capaciteit.
Het Offerfeest is het belangrijkste religieuze feest voor de moslimgemeenschap. Het slachten van een schaap of rund maakt er wezenlijk onderdeel van uit. De islam voorziet in alternatieven, maar het dierlijk offer is nog steeds een diepgeworteld gebruik.
Onze slachthuiscapaciteit is niet voorzien op de toevloed van 26.000 extra dieren op die dag. Om die reden werd al jaren gewerkt met erkenningen voor tijdelijke slachtvloeren, iets wat zowel betrokken gemeentebesturen als moslimgemeenschappen positief evalueren. Deze praktijk riep meteen ook een halt toe aan sluikslachtpraktijken.
Mede om die reden drong CD&V er altijd op aan om de Europese richtlijn aangaande onverdoofd slachten te implementeren in nauw overleg met de moslimgemeenschap. Een dergelijke wijziging in een diepgewortelde traditie leg je niet van bovenaf op, zelfs met dierenwelzijn als terecht argument.
Sonja Claes: “Dit is geen thema dat zich leent tot politiek opbod. De minister moet inzien dat een vingerknip niet volstaat om tot werkbare oplossingen te komen. Hij moet handelen in dialoog met lokale besturen en de moslimgemeenschap, en zorgen voor voldoende capaciteit. Tenzij hij ervoor wil zorgen dat sluikslachten terug de norm wordt, natuurlijk. Maar dat het dierenwelzijn daarmee gebaat is, lijkt me weinig aannemelijk.”