Aandacht voor sierteelt!
30-10-2015
“Bijna de helft van de Belgische sierteelt bevindt zich in Oost-Vlaanderen met als centrum het Gentse. De knolbegonia en azalea zijn zelfs exclusief Oost-Vlaams. In Gent, Merelbeke, Destelbergen, Evergem en natuurlijk Lochristi is meer dan 50 hectare sierteelt te vinden. Dat geldt ook voor het oostelijker gelegen Aalst, waar de snijbloemteelt tot een aantal jaren geleden floreerde en intussen spijtig genoeg grotendeels verdwenen is. Wetteren en omgeving is dan weer vooral bekend voor de bomenteelt,” aldus Vlaams volksvertegenwoordiger Jos De Meyer in de commissie Landbouw van het Vlaams parlement.
Hij vroeg aandacht voor de malaise waarin de sector zich de laatste jaren bevindt en structurele maatregelen.
Op zijn vragen antwoordde minister Schauvliege:
“Wat we doen voor de sector kunnen we samenvatten in basismaatregelen, dus structurele maatregelen, en projectmatige acties. Het Proefcentrum voor Sierteelt (PCS) en het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) doen basisonderzoek en voorlichting. Het PCS heeft 750 leden en is dus het belangrijkste aanspreekpunt voor de Vlaamse siertelers. Ze doen heel praktijkgericht onderzoek om de siertelers te ondersteunen.
We werken ook projectmatig, gefinancierd door Vlaanderen, maar ook met Europees geld en soms Belgisch geld.
We doen ook een heel sterke begeleiding van de siertelers voor geïntegreerde gewasbescherming. Zij kunnen een beroep doen op een waarnemings- en waarschuwingsdienst. Ons departement doet ook aan voorlichting. Er zijn studiedagen, begeleide bezoeken, demonstraties, workshops, publicaties, de uitgave van praktijkgidsen enzovoort. Het gebeurt altijd in samenwerking met de stakeholders uit de sierteeltsector. Er is een intense vorm van samenwerking. Meer dan tweeduizend geïnteresseerden in de sierteeltsector woonden voorlichtingsactiviteiten bij. Dat is bijzonder veel, we bereiken heel veel mensen.
Voor de export speelt VLAM uiteraard een rol, samen met FIT.
PCS, ILVO, de Universiteit Gent en de Hogeschool Gent hebben hun samenwerking geofficialiseerd via de Technopool Sierteelt.
Voor de Vlaamse sierteeltsector staan de Greenports symbool voor geslaagde samenwerkingsverbanden die gegroeid zijn tussen siertelers en waarin de Nederlandse overheid een sterke faciliterende rol gespeeld heeft. De economische situatie van de Nederlandse sierteeltsector is vergelijkbaar met die in Vlaanderen. We volgen het zeker op. Het is een sector waarop we trots mogen zijn en waarvoor we zorg moeten dragen vanuit het beleid.”
Jos De Meyer steunt de beleidsondersteunende maatregelen van minister Schauvliege en vraagt haar de situatie van de sierteelt verder alert op te volgen.
Het volledige verslag vindt u via onderstaande link:
https://www.vlaamsparlement.be/commissies/commissievergaderingen/1005343/verslag/1014681