19 grote werven op autosnelweg in 2013
11-12-2012
Vandaag stelt minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits de 19 grootste werven op autosnelwegen in 2013 voor. Het gaat om structureel onderhoud over een afstand van circa 170 km autosnelweg. Goed voor een investering van 87,4 miljoen euro. Het zwaartepunt volgend jaar ligt in West-Vlaanderen, met 5 werven. Om de hinder voor de weggebruikers zoveel mogelijk te beperken wordt er tijdig en duidelijk gecommuniceerd. De verschillende werven worden op elkaar afgestemd en er is continu overleg met de partners van het minder hinder protocol.
Tegen 2015 wil de minister de onderhoudsachterstand op de autosnelwegen wegwerken. De afgelopen jaren werden al veel inspanningen geleverd om de wegen in goede staat te brengen. Ook in 2013 zullen er weer honderden werven op autosnelwegen en gewestwegen plaats vinden. Een goed onderhouden wegennet draagt bij tot een verhoogde verkeersveiligheid. Vandaag stelde Vlaams minister Hilde Crevits de 19 grootste werven op autosnelwegen voor.
19 grote werven op autosnelwegen
Momenteel staan er 19 grote werken over een afstand van circa 170 km gepland die voor bijkomende hinder voor de weggebruiker kunnen zorgen. In deze werven wordt bijna 87,4 miljoen euro geïnvesteerd. Het zwaartepunt ligt dit jaar in de provincie West-Vlaanderen.
Het plannen van het onderhoudswerken op autosnelwegen wordt o.a. gebaseerd op de meetgegevens uit het Rapport Toestand van het Wegennet. Uit het rapport van 2011 bleek dat West-Vlaanderen de grootste onderhoudsachterstand heeft. Om deze reden ligt het zwaartepunt van de grote onderhoudswerken in 2013 in West-Vlaanderen met 5 grote werven. In 2012 lag het zwaartepunt van de werven in Oost-Vlaanderen omdat uit het rapport van 2010 bleek dat deze provincie de grootste achterstand kende.
Zes van de 19 aangekondigde werven starten tijdens de zomer. Een viertal werven, die al eerder gestart zijn, lopen door tijdens de zomermaanden juli en augustus. De zomer gaat traditioneel gepaard met minder woon-werk verkeer. Door specifiek voor deze periode te kiezen wordt de hinder voor heel wat weggebruikers beperkt. Ook met het recreatief verkeer wordt rekening gehouden. Zo worden de werken op de E40 Veurne–Oostduinkerke niet tijdens de vakantieperiode uitgevoerd.
Het onderhoud en het herstel wordt fundamenteel aangepakt. Dat gebeurt door langere trajecten op de autosnelwegen ineens aan te pakken. Voor de grote werven in 2013 wordt er gemiddeld gewerkt over een traject van bijna 11 km.
Daarnaast worden er ook geluidsschermen geplaatst langs de E40 in Aalst, de E19 in Kontich en aan op het Klaverblad van Lummen. Hiervoor wordt 12 miljoen euro uitgetrokken.
Vlaams minister Hilde Crevits: “De inspanningen om de autosnelwegen weer in goede conditie te brengen houden we systematisch vol. Volgend jaar gaat het om structureel onderhoud over een afstand van circa 170 km. Dat is nog meer dan de 140 km autosnelweg die dit jaar onder handen is genomen. De bedoeling van deze aanpak is de verkeersveiligheid te verbeteren en de historisch gegroeide onderhoudsachterstand in te halen. De keuzes zijn opnieuw weloverwogen en grondig met de transportfederaties, de automobielorganisaties en de werkgevers- en werknemersverenigingen van het minder hinder protocol doorgenomen. Waar nuttig wordt er 24 op 24, ’s nachts of in de weekends gewerkt.”
Hieronder staat een overzicht van de werven per provincie.
Antwerpen: 4 werven
N49/E34 Structureel onderhoud tussen de Antwerpse ring en Melsele
E19 Geluidsschermen Kontich
E19 Noord Structureel onderhoud en aanleg spitsstrook tussen knooppunt Antwerpen-Noord en Sint-Job
E313 Heraanleg asfalt t.h.v. Massenhoven en t.h.v. Ham
Oost-Vlaanderen: 3 werven
E40 Geluidsschermen Aalst
E40 Structureel onderhoud tussen Aalter en St. Denijs-Westrem
E17 Structureel onderhoud tussen Kruishoutem en Deinze
Vlaams-Brabant: 4 werven
A12 Vervangen brug t.h.v. Londerzeel
E40/E314 Structureel onderhoud tussen Heverlee en Wilsele en aanleg spitsstrook
R0 Structureel onderhoud t.h.v. Strombeek-Bever
R0/E40 Structureel onderhoud viaduct Kraainem
West-Vlaanderen: 5 werven
E403 Heraanleg wisselaar Oostkamp
E403 Structureel onderhoud tussen Lichtervelde en Torhout
E40 Structureel onderhoud tussen Veurne en Oostduinkerke
E40 Structureel onderhoud tussen tussen Gistel en Middelkerke
E403 Structureel onderhoud tussen Ruddervoorde en Brugge
Limburg: 3 werven
E313/E314 Geluidsschermen Klaverblad Lummen
E314 Herstellen brug in N2 t.h.v. Halen
E314 Heraanleg asfalt tussen Halen en Lummen
Uitbouw van dynamisch verkeersmanagement
Minister Hilde Crevits wil de autosnelwegen niet alleen verbeteren maar ook slimmer maken. Daarom maakt ze ook in 2013 verder werk van dynamisch verkeersmanagement. Hierbij zal het netwerk van dynamische borden in regio Gent verder worden uitgebouwd. Ook op de R2 tussen het knooppunt Antwerpen Haven en het tolplein van de Liefkenshoektunnel, E40 tussen Wetteren en Groot-Bijgaarden en op de E34 tussen Beerse en Ranst worden dynamische borden geplaatst. Verder zullen de 2 aangekondigde spitsstroken worden uitgerust met een systeem voor dynamisch verkeersmanagement waarbij er o.a. digitale borden worden geplaatst om duidelijk te maken wanneer de spitsstrook open is.
Minder hinder
De uitvoering van wegenwerken kan niet zonder enige hinder te veroorzaken. Alles wordt in het werk gesteld om de hinder tot een minimum te beperken. Dat gebeurt in een aantal gevallen door enkel ’s nachts te werken, of door 24u op 24u en 7 dagen op 7 te werken. Daarnaast streeft het Agentschap Wegen en Verkeer er naar om steeds zoveel mogelijk, eventueel versmalde, rijstroken beschikbaar te houden voor de weggebruiker. Telkens wordt de mogelijke hinder zorgvuldig onder de loep genomen.
Het is essentieel om goede en correcte informatie aan de weggebruikers te verstrekken. In dit kader werden de aangekondigde werken uitvoerig besproken op het minder hinder overleg. Dit is een protocoloverleg tussen het Agentschap Wegen en Verkeer, het Vlaams Verkeerscentrum, het Coördinatiepunt Wegenwerken en vertegenwoordigers van de weggebruikers, transportsector en werkgever- en werknemersorganisaties: Touring, VAB, Transport en Logistiek Vlaanderen, Febetra, UPTR, Unizo, Voka, NSZ en NAVB.
Naast het driemaandelijkse overleg waarop alle werven op autosnelwegen worden besproken, was er ook nood aan overleg op projectniveau. Dit overleg vindt plaats in de planningsfase van een project dat veel hinder met zich mee zal brengen. Door samen met de verschillende protocolpartners de organisatie van de werkzaamheden in detail te bekijken, kunnen we de hinder voor de weggebruiker tot een minimum beperken.
Sinds de oprichting in 2009 heeft het minder hinder protocol al heel wat werk verricht. Het Coördinatiepunt Wegenwerken (CPW) verzamelt alle werken die in Vlaanderen plaats vinden. Hierdoor kunnen eventuele conflicten snel gedetecteerd en indien mogelijk opgelost worden. In 2012 werden er 1.800 nieuwe werken ingegeven in de databank van CPW. Er werden 118 conflicten gedetecteerd. Deze werden verder onderzocht om tot een betere afstemming van de werken te komen en om zo de hinder voor de weggebruiker te beperken.
Mobiele flitspaal sensibiliseert
In 2012 werd de mobiele flitspaal ingezet in 9 verschillende werfzones. Uit de evaluatie blijkt dat de aanwezigheid van de flitspaal zorgt voor aanzienlijk minder overtredingen. Het inzetten van deze flitspaal heeft dus een sensibiliserend effect. Ook in 2013 zal de mobiele flitspaal verder worden ingezet om de veiligheid van de wegenarbeiders en de weggebruikers te verhogen.
Mediacampagne
Naast goede coördinatie en overleg met belangrijke partners op gebied van mobiliteit is ook tijdige en goede communicatie essentieel om de hinder voor de weggebruikers te beperken.
Het Agentschap Wegen en Verkeer voerde een uitgebreid onderzoek naar impact van de mediacampagne over de grote werven in 2011. Op basis van deze evaluatie werd de campagnestrategie bijgestuurd. Zo werd het mediaplan uitgebreid om de doelgroep 18-34 beter te bereiken. De resultaten van de evaluatie van de mediacampagne over de grote werven 2012 waren zeer positief. De campagne slaagde erin om twee derde (66%) van de weggebruikers te informeren over de komende werken. Dit bereik ligt 6 procent hoger dan in 2011, voornamelijk door een beter bereik van de doelgroep 18-34. Na de campagne gezien te hebben gaf 70% aan dat ze hun verplaatsingsgedrag willen aanpassen om de hinder van de werken voor zichzelf te beperken. Uit de nameting bleek dat 40% zijn of haar verplaatsingsgedrag ook effectief had aangepast door een andere route te nemen of op een ander tijdstip te vertrekken. Uit de evaluatie blijkt dat de radiospots en de affiches langs de weg het beste bereik hebben.
Op basis van de resultaten van deze evaluatie zal er ook voor de grote werken in 2013 een mediacampagne op poten worden gezet. Hierdoor kunnen weggebruikers hun verplaatsingsgedrag aanpassen om zo de hinder van de werken tot een minimum beperken.