98% van gevaarlijke punten in Vlaanderen heeft minstens een goedgekeurd ontwerp
21-03-2013
792 van de 809 gevaarlijke punten in Vlaanderen heeft minstens een goedgekeurd ontwerp. Voor de 17 laatste gevaarlijke punten is het ontwerp in de maak. Dat blijkt uit de stand van zaken van het project “Wegwerken van gevaarlijke punten en wegvakken in Vlaanderen” dat minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits vandaag voorstelde in de Commissie Mobiliteit en Openbare Werken. Daarmee zit de voortgang van het project op schema. De resterende punten worden uiterlijk in 2014 aanbesteed. Uit een eerdere evaluatie van het Steunpunt Verkeersveiligheid is gebleken dat het aantal letselongevallen en ongevallen met doden en zwaargewonden sterk afneemt ter hoogte van de gevaarlijke punten die heringericht zijn.
Voortgang van het project zit op schema
98% van de 809 gevaarlijke punten in Vlaanderen heeft op vandaag een goedgekeurd ontwerp. Voor de 17 laatste gevaarlijke punten is het ontwerp in de maak. Dat blijkt uit het rapport “Wegwerken van gevaarlijke punten en wegvakken in Vlaanderen” dat minister Crevits vanmiddag voorstelde in de Commissie Mobiliteit en Openbare Werken. In het afgelopen jaar werden 39 projecten afgewerkt. Alles samen zijn nu 629 zwarte punten volledig uitgevoerd. Het project zit op schema wat betekent dat de laatste aanbestedingen in 2014 kunnen gebeuren.
In Antwerpen en Vlaams Brabant staat de teller van de nog te ontwerpen projecten op 0. In Limburg zijn nog 2 projecten in ontwerp, in Oost-Vlaanderen 14 en in West-Vlaanderen 1.
Oost-Vlaanderen heeft het nog meeste werk. 10 van de 14 kruispunten bevinden zich op 3 gewestwegen en het is logisch dat de verschillende kruispunten zowel naar ontwerp als naar uitvoering op elkaar worden afgestemd.
Aantallen
Uitgevoerd
In uitvoering
Aanbesteed
Ontwerp goedgekeurd
Ontwerp bezig
Antwerpen
161
5
13
9
0
Vlaams-Brabant
103
7
4
17
0
Limburg
144
14
17
17
2
Oost-Vlaanderen
118
7
6
15
14
West-Vlaanderen
103
20
6
6
1
Totaal
629
53
46
64
17
Voor Limburg gaat het om :
kruispunt Grote Baan-Blankaartstraat in Lummen
kruispunt Lommelsesteenweg-Kerkhovenweg in Leopoldsburg
Voor Oost-Vlaanderen gaat het om 14 punten waarvan onder meer :
5 kruispunten op de N70 in Sint Niklaas
4 kruispuntenop de N17 in Dendermonde
2 kruispunten op de N60 in De Pinte
Voor West-Vlaanderen :
kruispunt Elisabethlaan-Torhoutsesteenweg in Oostende
Positief effect op de verkeersveiligheid
Vorig jaar, in 2011, gaf Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits aan het Steunpunt Verkeersveiligheid de opdracht om een wetenschappelijke onderbouwde evaluatie van het project “gevaarlijke punten” uit te voeren. Uit deze studie bleek dat zowel voor het totale aantal ongevallen met lichamelijk letsel, als voor de ernstigste ongevallen met doden of zwaargewonden, een significante daling werd vastgesteld door de aanpassing van de infrastructuur. Het aantal letselongevallen daalde met minstens 24%. Voor de ernstige ongevallen was er een afname van minstens 40% en in sommige gevallen tot 52%. De aanpak van de gevaarlijke punten heeft dus een sterk gunstig effect op de verkeersveiligheid. De daling is zelfs het grootst voor de zwaarste ongevallen. De duidelijke daling van het aantal slachtoffers geldt voor alle weggebruikers, zijnde voetgangers, fietsers, bromfietsers, motorrijders en de inzittenden van auto’s en vrachtwagens.
Minister Hilde Crevits: “Het project gevaarlijke punten blijft op schema. Van de 809 zwarte punten heeft 98 procent minstens een goedgekeurd ontwerp. Nog maar 17 projecten wachten op een goedgekeurd ontwerp. Het blijft haalbaar om alle projecten uiterlijk in 2014 aan te besteden. Voor mij is dat belangrijk, omdat de herinrichting van de gevaarlijke punten een overduidelijk positief effect heeft op de verkeersveiligheid. Daarnaast is het ook goed voor de werkgelegenheid in de bouwsector. “