473 binnenvaartschepen worden uitgerust met technologische AIS
21-02-2012
473 binnenvaartschepen worden uitgerust met het AIS-systeem (Automatic Identification System). AIS verzendt allerlei gegevens van een schip en zorgt voor een veiliger en vlotter scheepvaartverkeer op de waterwegen. Voor de installatie van AIS kunnen de eigenaars van binnenvaartschepen rekenen op steun van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits. Het ziet er naar uit dat eind dit jaar nagenoeg de volledige binnenvaartvloot met AIS zal zijn uitgerust.
Belang van AIS in de binnenvaart
Met een AIS-systeem aan boord wordt een binnenschip op de waterweg ‘zichtbaar’. Het systeem zendt automatisch gegevens door over de naam, de positie en de vaarrichting van een schip. AIS maakt het mogelijk om informatie tussen schepen onderling en tussen een schip en de waterwegbeheerders uit te wisselen. Het systeem verbetert de communicatie, verhoogt de veiligheid, benut de bestaande infrastructuur optimaal en verbetert de efficiëntie van de binnenvaart en haar positie in de logistieke keten.
Via walstations kunnen de waterwegbeheerders met de varende schepen allerlei informatie doorspelen over de toestand van de waterweg en de mogelijke hinder op de vaarroute. Voor de rederijen en voor de verladers wordt via AIS nauwkeurige informatie beschikbaar gesteld over de juiste positie van het schip en de lading. Laad- en losoperaties kunnen daardoor nauwkeuriger in kaart worden gebracht.
Waterwegen en Zeekanaal NV en nv De Scheepvaart hebben in 2011 21 AIS-basisstations geïnstalleerd, die samen zorgen voor een volledige dekking van het Vlaamse waterwegennet. De uitbouw vertegenwoordigt een investering van 650.000 euro. Ook in de Vlaamse havens is de AIS-dekking verzekerd.
Vlaamse Steunmaatregel AIS kent groot succes
Begin 2011 sloot Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits een protocol over steunmaatregelen voor de installatie van AIS transponders en de uitbouw van het netwerk van basisstations
Voor dat Vlaamse steunprogramma stelde minister Crevits 1,57 miljoen euro ter beschikking. De aankoop en de installatie van AIS wordt voor 100 procent gesubsidieerd, met een maximum van 2.100 euro. De waterwegbeheerders en Promotie Binnenvaart Vlaanderen staan in voor de administratieve afhandeling van de aanvragen en voor de uitbetaling van de subsidie.
Binnenvaartondernemers konden zich tot 31 december 2011 laten registreren om voor de steun in aanmerking te komen. Tot 31 december 2012 kunnen zij dan een aanvraag indienen voor de terugbetaling van de aankoop en de installatie, nadat zij de AIS-transponder hebben ingebouwd.
Voor 473 binnenschepen werd een aanvraag tot subsidie ingediend, waarvan 385 Belgische schepen. Mede door het feit dat meer dan 500 Belgische binnenvaartondernemers in het verleden al gebruik maakten van een vergelijkbare Nederlandse steunmaatregel kan worden gesteld dat eind 2012 nagenoeg de volledige Belgische binnenvaartvloot over AIS zal beschikken. Eind 2011 waren al 267 subsidieaanvragen uitbetaald.
Minister Crevits toont zich tevreden over de inspanningen van de binnenvaartsector en de waterwegbeheerders. “Met hun investeringen in AIS bereiden zowel de binnenvaartsector als de waterwegbeheerders zich niet alleen voor op de toekomstige AIS-verplichting op de Vlaamse waterwegen, maar bovenal zal de invoering van AIS-technologie onze binnenvaartsector bijkomende troeven geven om via innovatieve toepassingen zijn positie binnen de logistieke keten te versterken. Samen streven we naar een groei van de binnenvaartsector in het belang van een betere mobiliteit.”