1 september, de dag waarop de vakantie eindigt, kinderen terug naar school gaan en veel ouders stiekem blij zijn om weer wat rust in huis te hebben. Maar ook de dag dat er heel wat verandert! CD&V doet elke dag inspanningen om het leven van ieder van ons beter te maken, nu en morgen.
Voorzitter Joachim Coens: “Onze CD&V mandatarissen bewijzen elke dag opnieuw hoe ze het verschil maken. Niet aan de zijlijn schreeuwen, maar wel hard werken aan oplossingen. Oplossingen die het makkelijker maken om voor elkaar te zorgen, ons te ontwikkelen of op te groeien in een gezondere omgeving.”
1. De weg naar de vrijheid
De vaccinatiecampagne in Vlaanderen onder leiding van Wouter Beke is een echt succes. Door te kiezen voor kleine vaccinatiecentra dicht bij de mensen hebben we een vaccinatiegraad van 90% bij de volwassen bevolking!
Vlaams Minister van Welzijn Wouter Beke: “De inzet van vrijwilligers en medewerkers tijdens de vaccinatiecampagne was ongezien, waarvoor dank! De vaccins bewijzen hun nut, samen beschermen we zo onze meest kwetsbaren.”
Nu de succesvolle vaccinatiecampagne zijn werk heeft gedaan, vallen er weer heel wat beperkingen weg.
2. Voor 11 euro per consultatie naar de psycholoog
Vanaf 1 september heeft iedere Belg recht op 20 terugbetaalde sessies bij de psycholoog per jaar, aan 11€ per consultatie. Met dank aan Els Van Hoof, wiens resolutie hierover vorig jaar goedgekeurd werd. Van Hoof: “Geestelijke gezondheidszorg mag niet enkel iets voor de hogere middenklasse zijn. Toch is er nog werk aan de winkel om iedereen toegang te geven tot deze laagdrempelige, betaalbare zorg. Ik zal daarom blijven ijveren voor een bredere hervorming en een hoger budget voor geestelijke gezondheidszorg.”
>> Lees hier meer
3. Meer mantelzorgverlof
CD&V Kamerlid Nahima Lanjri strijdt al jaren voor mantelzorgverlof. Mensen die zorgen moeten ook de nodige tijd krijgen om dit te doen. Vorig jaar slaagde ze erin om mantelzorgverlof in te voeren, vanaf 1 september wordt het verder uitgebreid van 1 maand naar 3 maanden per zorgbehoevende.
Dit verlof kan voltijds of deeltijds worden opgenomen en in totaal mag een persoon 6 maanden nemen gedurende een beroepsloopbaan. Als dit deeltijds wordt opgenomen, wordt dit 12 maanden.
Nahima Lanjri: “Mantelzorgers zijn van onschatbare waarde. Zij bieden zorg aan chronisch zieken, mensen met een beperking en zorgbehoevenden zodat deze thuis, in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen. Tijdens de coronacrisis is het belang van het systeem van mantelzorgers nog eens bevestigd.”
>> Meer over mantelzorgverlof lees je hier
4. Installeren van laadpalen wordt fiscaal voordeliger.
Een laadpaal thuis of als werkgever installeren? Vincent Van Peteghem zorgt dat dit vanaf september een stuk voordelig wordt.
Particulieren, zowel eigenaars als huurders, zullen in 2021 en 2022 een belastingvermindering hierop krijgen van 45%. Dit kan gaan tot 1500 euro per laadpaal en per persoon. De laadpaal moet intelligent zijn en gebruik maken van groene stroom. Het voordeel wordt in 2023 (naar 30%) en 2024 (naar 15%) afgebouwd zodat een snelle investering wordt aangemoedigd.
Voor bedrijven zal er een verhoogde investeringsaftrek van 200% zijn. Dit wordt vanaf 2023 afgebouwd naar 150%. Voorwaarde is wel dat laadinfrastructuur tijdens een deel van de dag ook toegankelijk is voor andere gebruikers.
Nadat de wet is goedgekeurd in het parlement, zal deze met terugwerkende kracht worden toegepast vanaf 1 september. Deze maatregel past in het plan van Van Peteghem om ons wagenpark tegen 2026 drastisch te vergroenen.
>> Lees er hier meer over
5. Opleidingsverlof
Het Vlaams opleidingsverlof zal dankzij Hilde Crevits volgend schooljaar eenmalig verdubbeld worden van 125u tot 250u. Dit enkel als de werkgever in overleg met de werknemer zelf ook opleidingen suggereert. Door de werkgever actief te betrekken in het opleidingsverlof worden zowel de werknemer als de werkgever gestimuleerd om zich om- en bij te scholen. Je mag 125 uur afwezig zijn voor opleidingen die je zelf kiest en 125 uur voor opleidingen die de werkgever suggereert. Op dit moment nemen jaarlijks 42.000 werknemers dit op, met deze maatregel willen we dit aantal doen stijgen.
“2021 moet het jaar van de opleiding worden. De voorbije maanden hebben veel mensen het belang van opleiden ontdekt. Toch zijn er nog steeds weinig mensen die ook tijdens hun loopbaan opleidingen volgen om zich bij te scholen. Daar moet verandering in komen, zeker nu we zien dat de krapte op de arbeidsmarkt terug aan het komen is", zegt Hilde Crevits.
>> Lees hier meer
6. Kantoren FOD Financiën heropenen
Dienstverlening moet er niet enkel digitaal zijn, maar ook fysiek en dus dicht bij de mensen. Daarom zullen de kantoren van de FOD Financiën heropenen na de coronacrisis. Na een telefonische afspraak kan je er weer terecht voor al jouw vragen!
>> Lees hier meer
7. Pandemiewet
Ook de pandemiewet van Annelies Verlinden is goedgekeurd in het parlement. Dat betekent dat als er ooit een grote crisis is, dat er een wettelijke basis bestaat om maatregelen te nemen.
“De toekomst is op een gedegen manier voorbereid. Dankzij de pandemiewet staan we zowel op organisatorisch als op juridisch vlak sterk”, aldus minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden. “Ik ben doorheen het hele proces van het schrijven van de wet heel aandachtig geweest voor de scheiding der machten en de proportionaliteit van de maatregelen. Bovendien streefde ik naar een geheel van eenduidige, heldere en consistente regels. Ik ben dan ook verheugd dat het Parlement het ontwerp goedkeurde.”
>> Lees hier meer over de pandemiewet