458 Nederlandse leerkrachten in Vlaamse onderwijs!
23-11-2015
Toen vorige legislatuur in de commissie Onderwijs het lerarentekort werd besproken, vermeldde de toenmalige minister van Onderwijs enkele maatregelen die op korte termijn effect zouden ressorteren. Hij verwees ook naar zijn idee om boventallige leerkrachten uit Nederland aan te trekken om het Vlaamse lerarentekort te helpen verminderen.
Vlaams volksvertegenwoordiger Jos De Meyer bracht deze problematiek opnieuw onder de aandacht. Op zijn schriftelijke vraag hierover antwoordde minister van Onderwijs Hilde Crevits:
“Zoals u weet zijn er tijdens de vorige legislatuur pogingen geweest tot meer intensieve samenwerking, specifiek om Nederlandse leerkrachten naar Vlaanderen aan te trekken. Door de toenmalige geplande bezuinigingen in het Nederlandse onderwijs had mijn voorganger op 16 december 2011 een schrijven gericht aan zijn Nederlandse collega Minister Marga van Bijsterveldt-Vliegenthart. Daarop heeft de onderwijsadministratie op 23 maart 2012 met de Nederlandse centrale administratie samengezeten om na te gaan of de boventallige Nederlandse personeelsleden herplaatst konden worden in Vlaanderen. Het ging dan meer specifiek om een mogelijke herplaatsing naar de stad Antwerpen, waar er een tekort is aan leerkrachten voor het basisonderwijs. De bedoeling van dit overleg was om te bekijken welke maatregelen er structureel en specifiek genomen konden worden voor deze doelgroep van boventallige Nederlandse leerkrachten. Na dit overleg werden publicaties met nuttige informatie alsook een lijst met nuttige contactpersonen aan de Nederlandse administratie bezorgd.
Omdat de aangekondigde besparingen in Nederland uiteindelijk niet doorgingen zoals voorzien, werden er geen bijkomende gesprekken met de Nederlandse minister voor onderwijs gepland.
Tegelijkertijd wil ik toch aanstippen dat een Nederlandse leerkracht dezelfde moeilijkheden als Vlaamse starters ondervindt: zij kampen ook vaak met versnipperde opdrachten en de onzekerheid van tijdelijke interim opdrachten.”
Uit het antwoord van de minister blijkt dat in totaal 458 Nederlandse leerkrachten lesgeven in Vlaamse scholen. De vakken en/of uren waarin deze leerkrachten tewerkgesteld zijn, zijn zeer divers en zeer ruim. In het kader van het vrij verkeer van goederen en diensten binnen de EU is het overigens zo dat scholen of inrichtende machten geen voorrang moeten verlenen aan Vlaamse kandidaten maar die kandidaat kunnen aanwerven die hen best geschikt lijkt om een opdracht op te nemen. Er kan dus geen oorzakelijk verband gelegd worden tussen een aanwerving van een Nederlandse leerkracht en een knelpuntvak. De grootste groep Nederlandse leerkrachten zijn leerkrachten die protestantse godsdienst geven.
Werken over de grens blijft, aldus minister Crevits een zware opdracht, zelfs bij landen met eenzelfde taal en binnen een eengemaakt Europa. Enkele jaren geleden werd daarom het project “Tendenzen zonder grenzen” uitgewerkt om grensoverschrijdende initiatieven op te starten die grensarbeid faciliteren. Voor 2016 wordt binnen het mobiliteitscentrum verder onderzocht op welke manier een degelijk en innovatief systeem kan worden uitgewerkt om werkzoekende leerkrachten grensoverschrijdend te kunnen inzetten voor korte vervangingen.