14.500 jongeren woonden dit schooljaar getuigenis verkeersslachtoffer bij
20-06-2013
Het voorbije schooljaar hebben 14.500 jongeren de getuigenis van een verkeersslachtoffer bijgewoond. De getuigenissen passen in het project ‘Getuigen onderweg’ dat de steun krijgt van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits. Vandaag hebben Prins Filip en Prinses Mathilde samen met minister Crevits een getuigenis bijgewoond in het Guldensporencollege in Harelbeke. Het prinsenpaar ontmoette in de school 15 verkeersgetuigen en 11 buddy’s. Projecten als deze zijn bedoeld om het verkeersgedrag van jongeren positief te beïnvloeden met het oog op een veilig verkeer.
Met het project Getuigen onderweg van Rondpunt vzw komt een verkeersslachtoffer of nabestaande van een verkeersslachtoffer in de klas getuigen over een verkeersongeval. Getuigen onderweg is gegroeid uit bestaande initiatieven in de provincies West-Vlaanderen en Limburg. Het project is intussen uitgebreid naar heel Vlaanderen. Dankzij de steun van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits zijn er het voorbije schooljaar in 168 secundaire scholen getuigenissen afgelegd. Op die manier werden 14.500 leerlingen van de derde graad secundair onderwijs over veilig verkeersgedrag gesensibiliseerd. Er waren hiervoor 50 getuigen actief.
In het Guldensporencollege in Harelbeke getuigde vandaag een man die bijna 20 jaar geleden betrokken was bij een zwaar verkeersongeval in Zedelgem. De man heeft een lange weg afgelegd. Hij worstelt tot op vandaag met de gevolgen van zijn ongeval. Al vier jaar lang vertelt hij zijn verhaal aan jongeren.
Verkeersgetuigen zijn ervaringsdeskundigen. Ze hebben het grote leed, het onnoemelijke verdriet, maar soms ook de stille hoop meegemaakt. Ze beschikken over de nodige authenticiteit om jonge mensen met hun confronterend verhaal te bereiken. In die zin zijn ze heel goed geschikt om het pleidooi voor een veilig verkeersgedrag doeltreffend over te brengen.
Deze getuigenissen van verkeersslachtoffers moeten ervoor zorgen dat jongeren zich verantwoord gedragen in het verkeer en solidair zijn met verkeersslachtoffers. In het belang van het verkeersveiligheidsbeleid is het nodig om deze kennis preventief aan te bieden. Dat is cruciaal voor de ontwikkeling van sociale attitudes en om risico’s in het verkeer juist in te schatten. Verkeersgetuigen kunnen op een verantwoorde manier een brug slaan en de juiste ervaring en kennis met jongeren delen.
In de leeftijdscategorie 20-24 jaar vallen te veel verkeersslachtoffers. In 2011 viel 12 procent van de verkeersdoden en zwaargewonden binnen die leeftijdsgroep, terwijl deze categorie slechts 5,9 procent van de bevolking uitmaakte.
Vlaams minister Hilde Crevits :“De getuigenissen in scholen zorgen ervoor dat jongeren stilstaan bij verkeersveilig gedrag. Een persoonlijk verhaal maakt veel meer indruk dan gelijk welke theoretische verkeersles. Iedereen heeft er baat bij stil te staan bij de gevolgen en het vele leed die verkeersongevallen helaas veroorzaken. Levenslang leren en sensibiliseren is de beste garantie voor een succesvolle loopbaan als verkeersdeelnemer en kan onnoemelijk veel leed vermijden.”
Rondpunt vzw
Rondpunt vzw ijvert voor een gedegen opvang van alle verkeersslachtoffers in Vlaanderen. Rondpunt is ervan overtuigd dat een betrokken en respectvolle omgang met verkeersslachtoffers, hun omgeving en de nabestaanden een verschil maakt. De organisatie gelooft in de mogelijkheden van wie door een verkeersongeval werd geraakt. Rondpunt investeert in betere kansen voor alle betrokkenen bij een verkeersongeval en wil de grote en kleine zorgen van verkeersslachtoffers en hun omgeving verlichten. Kinderen en jongeren krijgen hierbij onze bijzondere aandacht. De vzw roept iedereen op om verkeersslachtoffers met de beste zorgen te omringen. Daarom ondersteunt Rondpunt ook de directe omgeving van een verkeersslachtoffer en de professionele hulpverleners bij het bieden van goede opvang. Rondpunt werkt altijd samen, nooit alleen.