1,3 miljoen euro subsidie voor wegenwerken ruilverkaveling Sint-Rijkers
30-12-2013
Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege maakt bijna 1,3 miljoen euro vrij voor de eerste schijf wegenwerken van de ruilverkaveling Sint-Rijkers (grondgebied Alveringem, Veurne en Lo-Reninge). De werken zullen in de loop van 2014 starten en eindigen in 2015.
Het ruilverkavelingsproject bestrijkt ongeveer 1.882 ha op het grondgebied van Alveringem, Veurne en Lo-Reninge. De ruilverkaveling herverkavelt gronden en voert werken uit in het kader van landbouwstructuurverbetering, landschapszorg, natuurbehoud, verkeersveiligheid, archeologie, recreatie …
Eerste wegenwerken
Vlaams minister van Leefmilieu en Natuur Joke Schauvliege: “De wegenwerken waarvoor we een subsidie van bijna 1,3 miljoen vrijmaken, betreffen wegen die dringend moeten aangepast worden aan het actuele landbouwverkeer en waarbij we tegelijk oog hebben voor de recreatieve, landschappelijke, ecologische en veiligheidsaspecten. Het platteland heeft hier als geheel baat bij.”
Ook Veurne, Alveringem, Lo-Reninge en de Provincie West-Vlaanderen dragen hun steentje bij met respectievelijk 170.928 euro, 192.727 euro, 72.571 euro en 75.720 euro.
Concreet wordt bij de Zomerweg-Nieuwe Herberg de verhardingsbreedte van deze plaatselijk zeer smalle weg op 3,5 m gebracht. De weg krijgt overal grasbermen van 1,5 m breed en weggrachten, en er worden verharde uitwijkplaatsen voorzien. Een beperkte tracéwijziging zal bijdragen tot een betere structuur van enkele aangrenzende kavels en zal tegelijk de snelheid remmen. De smalle doodlopende zijweg Uilstond krijgt een verharding van 3 m, bermen van 1,5 m en een bermgracht aan minstens één zijde.
De Papestraat (Alveringem) wordt op eenzelfde manier aangepakt. Een belangrijke technische verbetering is de verbreding tot 2 m van de berm tussen de straat en de Hollevoordebeek. De kans dat de straat nog eens verzakt, wordt hierdoor bijna onbestaand. Fietsers zullen niet meer hoeven te vrezen voor diepe barsten in het wegdek. De ingreep zal bovendien de dorpskern van Alveringem gedeeltelijk ontlasten van zwaar en breed landbouwverkeer. De plaatselijk smalle verbinding met de Burgmolenstraat krijgt een verharding van 3 m breed en bermen van 1,5 m met bermgrachten. Ook het deel dat enkel fietspad is, wordt vernieuwd.
Tussen de Lovaart en de rand van het zandleemplateau van Izenberge, beter gekend als de Zavel, wordt de halfverharde, lokaal moeilijk toegankelijke veldweg omgevormd tot een tweesporenbetonweg. De degelijke landbouwweg wordt mooi in het landschap gepast en zal aantrekkelijk zijn voor fietsers en wandelaars. Om de aanpalende stallen nabij de Clamarastraat (Lo-Reninge) te vrijwaren van rustverstoring door recreanten, komt er een beperkte tracéwijziging.
Verdere planning in 2014
In 2014 wordt het ontwerp van de nieuwe kavelindeling verder verfijnd tot aan de officiële indiening van de herverkaveling in oktober-november.
De aanbesteding van de terreinwerken is gepland voor de fietspaden tussen het kruispunt Myosotis en Izenbergedorp via Beauvoorde en van de Nieuwe Herberg naar Leisele via Izenberge. Ondertussen wordt voortgewerkt aan de technische ontwerpen van de werken aan waterlopen, de recreatieve infrastructuur en andere inrichtingswerken. Ook de afstemming van het lokaal netwerk van plattelandswegen op de nieuwe situatie die zal ontstaan met de geplande aanpassing van de N8 (Veurne-Ieper) door het agentschap Wegen en Verkeer van de Vlaamse overheid, wordt op punt gesteld.
Ten slotte staat voor 2014 ook het ontwerp op het programma van een restauratiedossier voor het restant van een militaire keuken uit de Eerste Wereldoorlog nabij het kruispunt Romanestraat-N8 (Veurne-Ieper) in Lo-Reninge. Dit perceel werd onlangs aan het ruilverkavelingsblok toegevoegd.