12,4 kilometer extra fietspaden in Vorst
05-07-2012
Brusselse regering lanceert openbare aanbesteding Gewestelijke Fietsroutes
Op voorstel van Brigitte Grouwels (CD&V), Brussels minister van Openbare Werken, heeft de Brusselse ministerraad vandaag de openbare aanbesteding gelanceerd voor de volledige heraanleg van de Britse Tweedelegerlaan en een deel van de Sint-Denijsstraat in de gemeente Vorst. Momenteel is deze gewestelijke invalsweg gevaarlijk door te snel autoverkeer en de slechte staat van de fietspaden. In de Britse Tweedelegerlaan komen er daarom afgescheiden fietspaden, die deel uitmaken van het gewestelijk fietsroutenetwerk. Tegelijk wordt dat netwerk op het grondgebied van Vorst fors uitgebreid met de fietsroutes 8, SZ en B. Daardoor komt er in totaal 12,4 kilometer aan fietspaden bij in de gemeente Vorst. De totale kostprijs van deze werkzaamheden bedraagt 10,5 miljoen euro. De werken starten in het voorjaar van 2013, en zullen iets meer dan 1 jaar in beslag nemen. Het is meteen het grootste project op het vlak van fietsinfrastructuur van deze regeerperiode.
simulatiefoto hierboven
De ministerraad besliste om deze heraanleg te gunnen via 2 aparte percelen:
Het eerste perceel (kostprijs: 6,5 miljoen euro)betreft de volledige aanleg van de Sint-Denijsstraat en Brits Tweedelegerlaan. Dit stuk krijgt een volledige heraanleg van gevel tot gevel met bijzondere aandacht voor de veiligheid van alle weggebruikers. Er komen onder andere een gemengd voet- en fietspad, een nieuw rondpunt ter hoogte van de ingang van autofabrikant Audi en een regelmatige beplanting van nieuwe bomen.
Het tweede perceel (kostprijs : 4 miljoen euro) omvat de aanleg van gewestelijke fietsroutes in de gemeente Vorst (de zogenaamde GFR 8, SZ en B). Gewestelijke fietsroutes zijn aanbevolen fietswegen voor verplaatsingen op middellange en lange afstand. In het algemeen volgen deze routes lokale wegen, waar het verkeer minder druk is, minder snel verloopt en dus minder stresserend is.
Hiervoor worden wegmarkeringen voor fietsers aangebracht (afgebakende fietspaden, rode strook, fietslogo’s, fietssluizen, enzovoort) en bewegwijzering voor de GFR. De kruispunten worden veiliger ingericht, met vooruitgeschoven stoepen en blindegeleide tegels. Er wordt infrastructuur aangebracht die het autoverkeer moet afremmen en er komt nieuw stadsmeubilair en beplanting.
Concreet heeft dit tweede perceel betrekking op:
De volledige heraanleg van het Verlossingssquare, de Wapenrustinglaan en het kruispunt Jupiterlaan/Timmermansstraat/Alexandre Bertrandlaan en de Sint-Denijsstraat tussen de Luttrebruglmaan en Brits Tweedelegerlaan.
De gedeeltelijke heraanleg van het kruispunt Luttrebruglaan/Sint-Deniisstraat, Luttrebrug/Gerijstraat, Luttrebruglaan/Wielemans Ceuppenslaan, De Merodestraat/Bondgenotenlaan en De Merodestraat/ Berthelotstraat.
Minister Brigitte Grouwels: “Ik ben erg opgetogen over het feit dat de Brusselse regering het licht op groen heeft gezet voor het grootste fietsinfrastructuurproject van deze legislatuur. In de drukke Britse Tweedelegerlaan voorzien we maar liefst voor 1,6 kilometer aan afgescheiden fietspaden, terwijl we op het grondgebied van Vorst eveneens de fietsroutes 8, SZ en B verder afwerken. Momenteel leggen we ook de laatste hand aan de studies om deze 3 gewestelijke fietsroutes door te trekken naar de gemeenten Sint-Gillis en Elsene, zodat de gewestelijke fietsroutes 8, SZ en B nog deze regeerperiode volledig afgewerkt zullen zijn.”