Op voorstel van Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, heeft de Vlaamse Regering het investeringsprogramma 2019 van Aquafin goedgekeurd. De minister geeft nu het startschot voor 149 projecten, die prioritair werk maken van de aanleg van rioleringen en installatie van zuiveringsinstallaties. In dit investeringsprogramma wordt 230 miljoen euro geïnvesteerd. Bovenop de gebruikelijke 100 miljoen euro aan gewestelijke investeringen omvat het programma ook 130 miljoen euro aan gemeentelijke investeringen die Vlaanderen - in het kader van het lokaal pact - overneemt van de gemeenten.
Joke Schauvliege: “De inzameling van het afvalwater is een taak van de gemeentelijke rioolbeheerder. Die is verantwoordelijk voor de aanleg en het onderhoud van de gemeentelijke rioleringen waarlangs het afvalwater vervolgens wordt afgevoerd naar de waterzuiveringsinstallaties. Deze verantwoordelijkheid kost echter handenvol geld aan de gemeenten. Daarom voorzie ik vanuit het gewestelijk budget een financiële ondersteuning”.
De 149 projecten zullen bijdragen tot een betere waterkwaliteit en tot het vermijden van overstromingen uit rioleringen. 23 projecten optimaliseren of renoveren bestaande collectoren en rioleringen. De bouw van 3 kleinschalige zuiveringsinstallaties en de verbetering van 10 grootschalige zuiveringsinstallaties wordt opgestart. 41 projecten zamelen afvalwater in dat tot op heden niet in de riolering terecht kwam. Daarnaast worden in 62 projecten gemeentelijke opdrachten overgenomen, omdat zij worden gecombineerd met wegenwerken door het Agentschap Wegen en Verkeer of collectorwerken door Aquafin. De andere projecten zijn doorgeschoven uit eerdere programma’s.
Joke Schauvliege: “Iedereen kan met eigen ogen vaststellen dat de kwaliteit van het oppervlaktewater in Vlaanderen de jongste decennia sterk is verbeterd. Meer dan 80% van de Vlaamse gezinnen is intussen aangesloten op het rioleringsstelsel, zodat hun afvalwater wordt gezuiverd en niet meer rechtstreeks in beken en rivieren terechtkomt. Toch blijft Vlaanderen jaar na jaar zware investeringen doen om de waterkwaliteit verder te verbeteren.”