Op 1 maart startten al 114 zorgzame buurten in Vlaanderen en enkele dagen later keurde de Vlaamse Gemeenschapscommissie ook 5 Zorgzame Buurten in Brussel goed. Daar komen nu 14 extra Zorgzame buurten bij in Vlaanderen en Brussel. Deze projecten kregen na het indienen van de projectoproep een voldoende hoge score, maar er waren aanvankelijk onvoldoende middelen om hen te laten starten. Bevoegd minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke voorziet nu extra middelen om ook die extra zorgzame buurten te kunnen laten starten. In totaal zullen 133 projecten begeleid worden.
Minister van Welzijn en Gezondheid Wouter Beke:
Het enthousiasme van alle geselecteerde projecten om aan de slag te gaan, is bijzonder hartverwarmend en inspirerend. Ik hoop dat andere buurten en projecten ook inspiratie kunnen vinden in de manier waarom de zorgzame buurten nabij en warme zorg bieden aan iedereen. Tussen mensen, tussen formele en informele zorg, met diensten en voorzieningen waar de mensen zelf centraal staan.
De 14 nieuwe zorgzame buurten situeren zich in:
- Pepingen
- Evergem
- Wichelen
- Putte
- Tielt
- Temse
- Antwerpen
- Kruisem
- Kluisbergen
- Ninove
- Buggenhout
- Essen
- Brasschaat
- Brussel
Lokale besturen, eerstelijnszones en welzijns- en zorgorganisaties vormen belangrijke partners in de uitwerking van een zorgzame buurt. We kijken uit naar innovatieve samenwerkingen waarbij een aanbod wordt gerealiseerd om mensen met bepaalde noden te helpen. Er zijn duizenden voorzieningen in Vlaanderen die zich vaak richten op hun bewoners of patiënten. In een zorgzame buurt kunnen zij net de motor van de buurt worden, buiten hun voorziening kijken en daardoor meer buurtbewoners op één of andere manier ondersteunen.
Op 24 maart vindt ook de startdag van alle projecten plaats in Brussel. Alle zorgzame buurten komen die dag samen om het inhoudelijke speelveld te schetsen, in het kader van het zorgzame buurtenbeleid. Daarnaast willen we ook het internationale belang van zorgzame buurten benadrukken: we zijn ook in gesprek met de Wereldgezondheidsorganisatie, die veel brood ziet in ons concept. De werking van het consortium, gecoördineerd dor de Koning Boudewijnstichting, zal ook toegelicht worden. Dit consortium staat in voor de coaching en procesbegeleiding van de zorgzame buurten. Die coaching is belangrijk voor de startende zorgzame buurten en lokale besturen, zodat ze hun project ten volle kunnen ontwikkelen, kunnen leren en er beleidsmatig verder mee aan de slag kunnen gaan na de projectperiode.
Informatie over de geselecteerde projecten kan terugvonden worden via www.zorgzamebuurten.be