Vandaag, op 15 mei, vieren de de Internationale Dag van het Gezin. Het gezin is de plaats waar je je geborgen en geliefd weet. Net zoals CD&V, wil de Gezinsbond zorg dragen voor de levenskwaliteit van alle mensen in alle gezins- en relatievormen. Daarbij volgt de organisatie met aandacht de nieuwste ontwikkelingen in onze samenleving en biedt ze steeds gepaste antwoorden. Naar aanleiding van de Internationale Dag van het Gezin én de 100ste verjaardag van de Gezinsbond, hadden we een gesprek met Jeroen Sleurs, algemeen directeur bij de Gezinsbond.
De Gezinsbond viert haar 100ste verjaardag, wat betekent dit voor u en de organisatie?
Het is op zich een verjaardag zoals alle verjaardagen, dus niet belangrijker dan bijvoorbeeld de 99e of 101ste verjaardag. Maar het is toch een moment om terug te blikken op een aantal zaken en ook om dit samen met onze leden (200.000 gezinnen) en vrijwilligers (12.000) te vieren. Natuurlijk is dat laatste een stuk moeilijker geworden door de hele coronacrisis. We hadden aanvankelijk gepland om in april van dit jaar een groot concert met onder andere Bart Peeters en Jelle Cleymans te organiseren in het Sportpaleis. Het annuleren ervan was heel spijtig, want dat is toch een moment waarop je samen met alle mensen die nauw betrokken zijn iets kan vieren. Maar we willen vooral naar de toekomst kijken en niet te veel naar het verleden.
Het startschot van het jubileumjaar wordt op 26 september in Aarschot gegeven. De geplande versoepelingen komen dus net op tijd?
We hebben onze plannen het afgelopen jaar natuurlijk geregeld moeten bijsturen. De start van de festiviteiten had dus eigenlijk al een hele tijd geleden moeten plaatsvinden. Dat is onder meer een theatercaravan waarmee we heel Vlaanderen gaan rondtrekken en op allerlei lokale evenementen aanwezig zullen zijn. Als Gezinsbond met 900 afdelingen zijn we over heel Vlaanderen actief, in ieder dorp en iedere gemeente, dicht bij de mensen. Die jubileumtournee is dus ook een manier om dicht bij de mensen te komen. We spreken hier over een heel feestelijke caravan met een theatergroep en daar is het de bedoeling dat mensen op een jaarmarkt, kermis of ander dorpsfeest een toekomstwens kunnen achterlaten: hoe wensen zij dat Vlaanderen eruit zal zien vanuit gezinsperspectief?
En op die manier bereik je ook de mensen die nog niet hun weg naar de Gezinsbond hebben gevonden?
Dat speelt natuurlijk zeker mee. Het is voor ons ook een manier om onszelf via onze vrijwilligers in contact te brengen met mensen die onze organisatie (nog) niet zo goed kennen. Lidmaatschappen van verenigingen zijn door de jaren heen erg geëvolueerd: vroeger waren mensen hun ganse leven lid van een vereniging; de dag van vandaag moet je hen overtuigen van de voordelen van het lidmaatschap. Dat kan materieel zijn, zoals ons loyaltyprogramma waarbij je bij 2000 handelaars korting kan krijgen, maar het kan ook immateriële zaken betreffen. We spreken in ons geval dan over belangenbehartiging zoals destijds de kinderbijslag en meer recent nog het pleiten voor corona-ouderschapsverlof.
Heeft de impact van de huidige coronacrisis op kwetsbare gezinnen het belang aangetoond van een middenveldorganisatie voor gezinnen?
Ik denk dat wel, ja. Onze organisatie ontstond vlak na de Eerste Wereldoorlog, toen heel veel gezinnen het moeilijk hadden. Op de dag van vandaag zijn gezinnen uit de middenklasse vaak lid van verenigingen, maar de link met kwetsbare gezinnen hebben we altijd behouden. Zo bijvoorbeeld in onze politieke standpunten, zoals ons pleidooi om kinderopvang toegankelijk te maken voor kwetsbare gezinnen.
Wat betreft de coronacrisis redden gezinnen al die sterk in hun schoenen stonden zich doorgaans goed, zij kunnen beroep doen op hun netwerk. Het zijn vooral de kwetsbare gezinnen voor wie je als organisatie een stem probeert te zijn.
Een 100-jarig bestaan betekent ook dat doorheen de jaren de vorm en definiëring van een gezin meermaals gewijzigd is.
Toen de Gezinsbond werd opgericht, betrof het zeer vaak gezinnen met veel kinderen en enkel vrouwen. De mannen waren namelijk gesneuveld in de oorlog. Toen had men het ook nog over de Bond der Talrijke Huisgezinnen en even later de Bond der Kroostrijke Gezinnen. Dat is natuurlijk nu anders dan toen, het aantal kinderen per gezin is gedaald en je hebt nu ook heel veel verschillende gezinsvormen. Dat zijn allemaal veranderingen die je als organisatie meemaakt en waar je je aan moet aanpassen.
Uiteraard brengt dit ook enige complexiteit met zich mee. Er zijn heel wat verschillende gezinsvormen met verschillende vragen en noden. Een alleenstaande moeder heeft bijvoorbeeld andere noden dan bij een tweeoudergezin, enzovoort. Onze samenleving is nu eenmaal complex, maar het is ook een enorme sterkte dat die diversiteit er is. Het is ook wel mooi en positief om te zien hoe de samenleving gedurende 100 jaar veranderd is.
Hoe ziet u in de toekomst de rol van de organisatie evolueren?
Het is zeer belangrijk dat we bij alle gezinnen de vinger aan de pols blijven houden. Net zoals de gezinsvormen blijven evolueren, moeten wij dat als Gezinsbond ook doen. Daarbij vertrekken we dan vanuit hun noden en dit zeker bij de kwetsbare gezinnen. En, zoals we altijd al gedaan hebben, ervoor zorgen dat hun stem tot op politiek niveau gehoord wordt.
Ook het aanbieden van allerlei voordelen evolueert mee met de tijd. Vroeger had je de zegeltjes, nu verloopt de toepassing van een korting via een aangepaste lidkaart. Een ander voorbeeld is de kinderoppasdienst. Vroeger kon je daarvoor bij de Gezinsbond terecht en kon je met een prestatiebriefje – te verkrijgen bij een vrijwilliger – een babysit aanvragen en in dienst stellen. Dat proces zijn we nu volop aan het digitaliseren zodat men nu gemakkelijk kan inloggen op een platform dat zowel het gezin als de babysit met elkaar matcht.
Op die manier blijven we onze diensten vernieuwen. De volgende stap is de ontwikkeling van een app die gezinnen de mogelijkheid geeft bij de handelaars punten te sparen of korting te krijgen. Dat is een soort evolutie die alle organisaties meemaken.
De basis blijft in essentie hetzelfde: het aanbieden van diensten en voordelen die het leven van het gezin vergemakkelijken, het informeren van ouders, enzovoort, maar aangepast aan de tijd en aan het doelpubliek dat mettertijd evolueert.