210 gsm-antennes extra in Brussel
13-03-2012
Brussels CD&V-fractievoorzitter Brigitte De Pauw interpelleerde deze ochtend Brussels minister voor Leefmilieu Evelyne Huytebroeck (Ecolo) inzake het gsm-bereik in de hoofdstad. Vanuit verschillende hoeken – waaronder werkgeversorganisatie BECI – kwamen er ongeruste berichten rond de gsm-dekking binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
In 2007 keurde het Brussels Hoofdstedelijk Parlement nieuwe maximumnormen goed. Hierbij werd de norm verlaagd tot 3 Volt/m. Huytebroeck stelt dat Brussel een pioniersrol moet spelen op het gebied van stralingspreventie. De Pauw onderschrijft de bezorgdheid voor de gezondheid van de Brusselaars, maar heeft toch ook haar bedenkingen: “We moeten vermijden dat een terechte bekommernis voor de gezondheid van onze inwoners de Brusselse economie doodknijpt. Brussel zakte al 4 plaatsen op de ranglijst van de European Cities Monitor (van 4 naar 8). Als we de maximumstraling verlagen, moet dit gecompenseerd worden door soepele vergunningen voor bijkomende gsm-masten.”
En hier is werk aan de winkel, zo bleek uit het antwoord van minister Huytebroeck. Zo moeten er in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest maar liefst 210 nieuwe gsm-antennes bijkomen om het gsm-bereik in het hele gewest te vrijwaren. Daarnaast moeten ook de 300 bestaande antennes een nieuwe vergunning krijgen. Om dit werk aan te pakken, besliste de Brusselse regering 4 contractuele medewerkers aan te nemen die zich specifiek met deze materie bezighouden.
De Pauw: “Ik roep staatssecretaris van Stedenbouw Kir (PS) op om constructief mee te werken aan de aflevering van de nodige vergunningen. We kunnen het ons niet permitteren delen van het gewest zonder gsm-dekking te laten. Leefmilieu Brussel voorziet voor de bestaande antennes een overgangsperiode die kan oplopen tot 2 jaar. Maar dat betekent niet dat we mogen dralen. Andere steden staan immers klaar om Brussel economische vliegen af te pakken.”