61 miljoen euro extra Europese middelen voor VLIF
Eerder deze week lazen we dat Vlaanderen het tempo van aanvragen voor Europees geld niet kan volgen. Vlaanderen is in deze het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds, kortweg het VLIF. Het VLIF geeft rentesubsidies en premies bij o.a. vestigingssteun, investeringssteun (maatregelen ter verbetering van het leefmilieu en dierenwelzijn, enz.) aan onze Vlaamse landbouwers.
Blijkt nu dat het tot 2 jaar kan duren tot effectief tot uitbetaling wordt overgegaan. De vraag is of het dossier deze doorlooptijd nodig heeft, of dat de betaling daadwerkelijk op zich laat wachten.
Een positieve conclusie is alvast dat het aantal investeringen in de landbouw van 2008 tot nu hoog gebleven is. De landbouwsector geeft zelf ook aan liever iets langer te wachten, dan dat de steun zou verminderen. Ook al zou dit een versnellingsfactor kunnen zijn.
Niettemin is deze steun uiteraard onontbeerlijk om onze Vlaamse landbouw competitief te houden en te verduurzamen.
Afgelopen vrijdag keurde de Vlaamse Regering het programmeringsdocument voor plattelandsontwikkeling (PDPO), periode 2014-2020, goed voor indiening bij de EU.
Hiermee werd een belangrijk kader vastgelegd voor het landbouwbeleid in Vlaanderen voor de eerstvolgende 7 jaar.
Vandaag bevroeg Vlaams parlementslid Lode Ceyssens Vlaams minister-president Kris Peeters hierover, tevens bevoegd voor landbouw. Meer specifiek vroeg Ceyssens aan de minister-president of er in de volgende planperiode extra budget kan worden voorzien voor het VLIF.
“De minister antwoordde positief”, aldus Ceyssens. “Er zal voor de volgende planperiode een bedrag van 202 miljoen euro worden voorzien. Dit tegenover 141 miljoen euro in de huidige planperiode. Concreet betekent dit een stijging van 61 miljoen euro oftewel een stijging van 43 procent! Dit is uiteraard goed nieuws voor de Vlaamse Land- en Tuinbouw die hiermee in de toekomst aanspraak kan maken om competitief te blijven en verder te verduurzamen.”