900.000 euro steun voor 9 demonstratieprojecten duurzame landbouw
In het kader van het Vlaams Programma voor Plattelandsontwikkeling (PDPO II) heeft Vlaams minister-president Kris Peeters, tevens bevoegd voor Landbouw, negen demonstratieprojecten goedgekeurd. Deze jaargang konden er projecten worden ingediend rond de thema’s rendabiliteit in de varkenshouderij, klimaatregeling van stallen, bescherming van oppervlaktewater, arbeidsveiligheid en instandhoudingsdoelstellingen natuur. Deze 9 projecten werden goedgekeurd voor een totaal bedrag van 883.190 euro.
“Met de demonstratieprojecten wil ik nieuwe duurzame technieken en duurzame vormen van bedrijfsvoering doen ingang vinden binnen de Vlaamse land- en tuinbouw. Deze projecten moeten de Vlaamse landbouwers helpen om hun bedrijven weerbaarder te maken in een economische volatielere omgeving en hen beter doen inspelen op de ecologische uitdagingen waarmee de landbouwsector in Vlaanderen wordt geconfronteerd. Deze keer gaat ook speciaal aandacht naar arbeidsveiligheid op onze land- en tuinbouwbedrijven,” aldus minister-president Kris Peeters.
Rendabiliteit in de varkenshouderij
Land- en tuinbouwers leren omgaan met prijsrisico’s, zowel langs de kant van de afzetzijde als aan de kant van het aanbod (veevoederkosten), door het verkennen van de mogelijkheden van de termijnmarktwerking in de sector, is het doel van een eerste project. Een tweede project focust op de invoering van wekensystemen in de zeugenhouderij. Met deze twee projecten wordt verder uitvoering gegeven aan het Vlaams Actieplan voor de Varkenshouderij.
Klimaatregeling van stallen op dierniveau in functie van energiebesparing, emissiereductie en de gezondheid en productieresultaten van de dieren
Het stalklimaat is een belangrijk aspect van de leefomgeving van landbouwhuisdieren. Het is echter vooral het microklimaat op dierniveau dat welzijns- en gezondheidsbepalend is en de productieresultaten beïnvloedt. Klimaatregeling gaat gepaard met energieverbruik en dus energiekosten, en bovendien bepaalt het ventilatiedebiet de luchtemissies. Het project binnen dit thema demonstreert voor de vleeskippenhouderij de klimaatregeling gericht op het creëren van een optimaal microklimaat en zal de voordelen hiervan aantonen op zoötechnisch, economisch en milieukundig gebied.
Bescherming van het oppervlaktewater tegen puntvervuiling en diffuse verontreiniging
De belasting van het oppervlaktewater met gewasbeschermingsmiddelen is het gevolg van puntvervuiling en diffuse verontreiniging zoals drift en erosie. Projecten binnen dit thema zijn gericht op het stimuleren en ondersteunen van de land- en tuinbouwers om maatregelen toe te passen om deze verontreiniging tegen te gaan. De drie projecten kaderen binnen het principe van Integrated Pest Management, het oordeelkundig en met zo weinig mogelijke impact op mens, dier en milieu omgaan met gewasbeschermingsmiddelen. Integrated Pest Management is een verplichting binnen de Vlaamse land- en tuinbouw vanaf 1 januari 2014.
Arbeidsveiligheid
De land- en tuinbouw is een sector met een hoog risico voor ongevallen. Vandaar dat minister-president Kris Peeters onlangs samen met de sector een Ronde Tafel Arbeidsveiligheid heeft georganiseerd. Op deze Ronde Tafel was afgesproken om een aantal demonstratieprojecten op te zetten rond dit thema. De twee weerhouden projecten binnen dit thema demonstreren praktijken voor het verbeteren van de arbeidsveiligheid en de gezondheid in de tuinbouwsector.
Instandhoudingsdoelstellingen natuur realiseren op het landbouwbedrijf / binnen de agrarische bedrijfsvoering
Vlaanderen heeft de opdracht om in het kader van het Europees natuurbeleid zeldzame Europese habitats en soorten duurzaam in stand te houden. Met het oog hierop zijn er instandhoudingsdoelstellingen opgemaakt. Het project dat weerhouden wordt, toont aan hoe land- en tuinbouwers - bij voorkeur in groep - kunnen inspelen op het mee helpen realiseren van instandhoudingsdoelstellingen binnen hun agrarische bedrijfsvoering.
De goedgekeurde projecten per thema:
Thema 1 Rendabiliteit in de varkenshouderij
Titel
Promotor
Wekensystemen: keuze in functie van rendabiliteit en arbeid
Inagro
Bevordering van de rendabiliteit in de varkens sector door het verstrekken van marktinformatie en het afdekken van voedermarges op termijnmarkten
DLV Agri Business Center
Thema 2 Klimaatregeling van stallen op dierniveau in functie van energiebesparing, emissiereductie en de gezondheid en productieresultaten van de dieren
Titel
Promotor
Gezonde vleeskuikens door een optimale ventilatie
Proefbedrijf Pluimveehouderij
Thema 3 Bescherming van het oppervlaktewater tegen puntvervuiling en diffuse verontreiniging
Titel
Promotor
Sensibilisering rond puntvervuiling en bio-zuiveringssystemen in alle land- en tuinbouwsectoren in West en Oost-Vlaanderen of kort "Bioremediatie West"
Inagro
Bioremediatie Oost
PC Fruit
Diffuse vervuiling door gewasbeschermingsmiddelen in de akkerbouw beperken: hoe praktisch aanpakken?
Inagro
Thema 4 Arbeidsveiligheid
Titel
Promotor
Arbeidsveiligheid in de tuinbouw
Boerenbond Projecten
Ergonomie in de tuinbouw
PCG
Thema 5 Instandhoudingsdoelstellingen realiseren op het landbouwbedrijf / binnen de agrarische bedrijfsvoering
Titel
Promotor
Goed GeRUND
Boerenbond Projecten
Meer informatie kan u terugvinden op de website van het Beleidsdomein Landbouw en Visserij www.vlaanderen.be/landbouw/demo