500 nieuwe volkstuinen en uitbreiding in Vlaanderen met 20 ha in 2013
25-11-2013
Minister-president Kris Peeters, tevens bevoegd voor Plattelandsbeleid, trekt een bijkomend budget van 234.000 euro uit voor 21 kwaliteitsvolle volkstuinprojecten. Deze nieuwe projectoproep zal, samen met de 25 projecten die reeds eerder werden goedgekeurd, naar schatting goed zijn voor meer dan 500 bijkomende tuintjes en een uitbreiding van het volkstuinareaal in Vlaanderen met meer dan 20 ha. De totale projectkost van de 46 geselecteerde volkstuinprojecten samen bedraagt 1.052.401 euro, en varieert van 7.000 euro tot 75.000 euro per project.
Op initiatief van minister-president Kris Peeters konden gemeenten en verenigingen tot eind mei 2013 subsidies aanvragen voor volkstuinen in het kader van de projectoproep 2013. Aan die projectoproep werd massaal gevolg gegeven bij de Vlaamse Landmaatschappij. 25 projecten werden in juli 2013 reeds positief geselecteerd. Hiervoor werd toen reeds een bedrag uitgetrokken van 300.000 euro.
Minister-President Peeters : “Bij de groep projecten die er deze zomer niet bij waren, waren heel wat waardevolle projecten, die alsnog een kans tot subsidiëring verdienden. Ik ben zeer tevreden dat ik hiervoor het nodige extra budget heb kunnen vrijmaken.”
In totaal worden via de projectoproep 2013 naar schatting meer dan 500 bijkomende tuintjes en een uitbreiding van het volkstuinareaal in Vlaanderen met meer dan 20 ha gerealiseerd. De in totaal 46 geselecteerde projecten bestaan uit 27 projecten waarbij een nieuwe tuin wordt aangelegd; 5 projecten voorzien in een uitbreiding; 8 projecten betreffen een modernisering van een bestaande tuin; 5 projecten voorzien in een uitbreiding én modernisering van een bestaande tuin; 1 project verzorgt tot slot de aanleg, uitbreiding en modernisering van een volkstuin.
De subsidies dekken maximaal 75% van de totale kostprijs van het project. 22 projecten ontvangen het plafondbedrag van 15.000 euro. De overige projecten krijgen een lagere subsidie, in overeenstemming met het ingediende dossier. De totale projectkost van de 46 geselecteerde projecten samen bedraagt 1.052.401 euro en varieert van 7.000 euro tot 75.000 euro per project.
De jury beoordeelde de kwaliteit van de projecten op basis van de beoordelingscriteria die werden vastgelegd in de projectoproep, zoals de stabiliteit van de eigendomssituatie, de vergunningen, de bijdrage tot de verhoging van de omgevingskwaliteit door aandacht voor bodem, gezondheid, sociale cohesie, specifieke doelgroepen, landschappelijke inkleding en de voorbeeldfunctie van de projecten.
De bedoeling van de projectoproep was in eerste instantie de aanleg van nieuwe volkstuinen een boost geven, om zo aan de stijgende vraag tegemoet te komen. In tweede instantie ging de aandacht uit naar de modernisering van bestaande volkstuinen. Daarbij gaat het ondermeer over de afbouw van het pesticidengebruik, de evolutie naar een ecologisch beheer, de uitbouw van de gemeenschappelijke delen, aandacht voor gezonde voeding en de uitbreiding van het aantal percelen,… .
De centrale doelstelling bij zowel bestaande als nieuwe volkstuinen, is de verhoging van de sociale cohesie, de realisatie van een ontmoetingsplaats tussen verschillende generaties en culturen en het creëren van een goede groepsdynamiek, met een zelfstandig voortbestaan als eindstreven. Minister-president Peeters wenst met dit initiatief mensen terug voeling te laten krijgen met gezonde voeding, met smaken, met de eigen productie van voedsel met nutritionele waarde, met actief leven in de buitenlucht, met alternatieve vormen van lichaamsbeweging (tuinieren) en met een actieve levensstijl.
“Volkstuinen zijn belangrijk voor de sociale cohesie. Mensen die zelf geen ruimte hebben voor een eigen tuin krijgen hierdoor een plaats om eigen groenten te kweken, waardoor ze terug voeling krijgen met eigen voedselproductie, maar bovendien ook heel wat sociale contacten kunnen leggen. Ik hoop dat deze projecten bijdragen tot een warm Vlaanderen waar we met deze Vlaamse regering voluit voor gaan,’ aldus minister-president Peeters.
In 2014 zal een nieuwe oproep gelanceerd worden.
Overzicht van de 21 bijkomende volkstuinprojecten die nu een subsidie krijgen
gemeente/ stad
(voorlopige) projectnamen
Promotor
MALDEGEM
‘t Groenselhof
OCMW Maldegem
LANAKEN
Volkstuin Lanakerheide
Gemeente Lanaken
VORSELAAR
De tuinfluiter
Gemeente Vorselaar
ANTWERPEN
t Groene Plein - Gemeenschapstuin Europark Noord
CISO vzw ( regie vzw stad Antwerpen)
HERENTALS
Volkstuinpark Bruggenbeemd
Koninklijk Werk Van de Volkstuinen afdeling Herentals vzw
LEUVEN
Mobiele tuintjes
Centrale van de Landelijke Gilden vzw
GENT
Uitbouw van de ecologische volkstuin Boerse Poort
Boerse poort vzw
MENEN
De Wereldtuin Menen
Rode Kruis opvangcentrum Menen
GITS
Volkstuinen als katalysator voor een inclusieve maatschappij
Mariasteen vzw
OOSTROZEBEKE
t Kriekske
Gemeente Oostrozebeke
ZWIJNDRECHT
Zwijndrecht,Volkstuin Nieuwland - In de groene natuurlijke slinger voor jong en oud
Gemeente Zwijndrecht
TESSENDERLO
De Brink
OCMW Tesssenderlo
GAASBEEK
Volkstuin Halle binnenstad-
Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei
MERELBEKE
Volkstuin "De Mix" Flora
Gemeente Merelbeke
HERENTALS
Volkstuinpark Hellekens
Koninklijk Werk Van de Volkstuinen afdeling Herentals vzw
VILVOORDE
Zilvertuinen Vilvoorde
vzw Het Vilvoordse Zilverpunt
GENT
Moestuinen op Meulestee
Buurtdiensten Gent Noord
KESSEL-LO
Taalverwerving en integratie via volkstuin in Zellik
Riso Vlaams-Brabant
GAASBEEK
Volkstuin Halle Reinaertweg
Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei
EEKLO
Buitenste binnen
Stad Eeklo
EDEGEM
Samentuinen in Edegem
Gemeente Edegem