100 miljoen euro voor investeringen in verkeersveiligheid
23-03-2012
Op voorstel van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits werd vandaag beslist om voor dit jaar 100 miljoen euro te voorzien voor het wegwerken van de gevaarlijke punten in Vlaanderen. Dat gebeurt in het kader van de verkeerveiligheid. De 100 miljoen euro komt uit het Financieringsfonds voor Eenmalige Uitgaven (FFEU). “De Vlaamse regering maakt duidelijk de keuze om de verkeersveiligheid te verhogen door gevaarlijke punten her in te richten”, zegt minister Hilde Crevits.
De recente ongevallencijfers 2011 van het BIVV tonen nog maar eens aan dat er nog een belangrijke weg af te leggen is om het aantal ongevallen en verkeerslachtoffers terug te dringen. Het aantal dodelijke slachtoffers ter plaatse in Vlaanderen steeg van 378 naar 382. Verkeersveiligheid is en blijft de rode draad doorheen het mobiliteits- en infrastructuurbeleid. Het Verkeersveiligheidsplan Vlaanderen wil het aantal dodelijke en zwaargewonde verkeersslachtoffers zien dalen tot maximaal 250 dodelijk en 2.000 zwaargewonde slachtoffers tegen 2015. Een coherent verkeersveiligheidsbeleid stoelt op 3 peilers, de drie E’s: Education (opleiding en sensibilisering), Enforcement (handhaving) en Engineering (infrastructuur).
De afgelopen jaren zijn extra budgetten vrijgemaakt om de meest dringende infrastructurele knelpunten weg te werken. Op basis van de ongevalstatistieken bestaat een lijst van 800 gevaarlijke punten. Het FEEU financiert de verdere afwerking van het project.
De aanpak loont. Uit een kersverse studie van de herinrichting van de gevaarlijke punten van het Steunpunt Mobiliteit en Openbare Werken, spoor Verkeersveiligheid blijkt dat de aanpak vruchten afwerpt. 134 gerealiseerde gevaarlijke punten werden door wetenschappelijke onderzoekers onder de loep genomen. Na de herinrichting van de gevaarlijke punten nam het aantal ongevallen met doden en zwaargewonden met minstens 40 procent af. Soms zelfs met 52 procent. Het aantal letselongevallen daalde met minstens 24 procent.
Het is duidelijk dat de aanpassing van de infrastructuur de verkeersveiligheid verhoogt. De resterende 160 gevaarlijke punten wil minister Hilde Crevits daarom verder afwerken. Tegen 2014 moeten alle resterende kruispunten aanbesteed zijn.
uitgevoerd
in uitvoering
aanbesteed of goedgekeurd ontwerp
in ontwerp
aantal
590
59
129
31
aandeel
73%
7%
16%
4%
Minister Hilde Crevits: “Uit een evaluatie van 134 gerealiseerde gevaarlijke punten blijkt dat de herinrichting een positief effect heeft op de verkeersveiligheid. De voorbije jaren werden al 590 punten afgewerkt en er zijn er nu 59 in uitvoering. De voorbije jaren werd al bijna 600 miljoen euro uitgetrokken voor deze effectieve aanpak om het aantal ongevallen terug te dringen. De Vlaamse regering kiest er onvoorwaardelijk voor om op dit elan verder te gaan. Door een injectie te geven van 100 miljoen euro voor de herinrichting van de gevaarlijke punten kiest de Vlaamse regering er expliciet voor om een investeringsregering te zijn, die de verhoging van de verkeersveiligheid prioritair vindt. Deze investering is ook goed voor de werkgelegenheid in de bouwsector.”
Het rapport is beschikbaar op de website www.steunpuntverkeersveiligheid.be