600 miljoen euro ICT-middelen beter beheerd
19-07-2013
Zowel het vanmorgen door de Ministerraad goedgekeurde Strategisch Informatieplan (SIP) als de recent gelanceerde Lean Academy illustreren de evolutie binnen de federale administratie van lineaire besparingen naar een meer intelligente inzet van middelen.
Strategisch Informatieplan
In plaats van op vlak van ICT op zoek te gaan naar best practices of efficiëntiewinsten was eilanddenken bij vele federale overheidsdiensten te vaak de norm. Doordat ieder op zijn eiland bleef en er te weinig uitwisseling of samenwerking plaatsvond, gingen vele middelen verloren. De voorbeelden van falende, veelal te groots opgezette, ICT-projecten zijn bekend.
600 miljoen euro aan ICT-middelen verdienen echter een beter beheer. Er kan veel meer worden gedaan met minder. Daarom zal via een Strategisch Informatieplan op zoek worden gegaan naar concrete samenwerkingsverbanden op vlak van ICT. De eerste resultaten van dit actieplan moeten tegen eind 2013 worden bereikt en bovendien zal hierdoor vanaf 2015 naar schatting een besparing van 15 miljoen euro mogelijk worden.
Hendrik Bogaert: “Hoewel in de federale administratie, net als op andere domeinen, meer zal moeten met minder, ligt de tijd van blindelings of lineair besparen stilaan achter ons. Het effect van onze investeringen moet worden geoptimaliseerd. Het komt er daarom op aan dat iedere overheidsdienst nu zijn eiland verlaat en de handen in elkaar slaat om zo het hoofd te bieden aan de ICT-uitdagingen van de toekomst.”
Lean Academy
‘Lean’ betekent dat elke activiteit die niet bijdraagt tot een betere dienstverlening voor de burger wordt geëlimineerd. Staatssecretaris Hendrik Bogaert lanceert de Lean-filosofie nu ook binnen de federale overheid. Via grassroots-projecten zoals de Lean Academy, waarbij het initiatief van onderuit komt, wil de Staatssecretaris elke ambtenaar op welke positie hij zich ook bevindt de kans geven mee te werken aan een wereldklasse administratie.
De oproep tot kandidaatstelling voor de Lean Academy begin april was meteen een schot in de roos. 157 geïnteresseerde ambtenaren brachten 67 verbeterprojecten aan uit hun eigen organisatie, waarvan uiteindelijk 97 kandidaten en 40 projecten werden weerhouden. Tijdens hun verdere opleiding in de maand september zullen ze hierop de Lean-principes toepassen. Zo ontwikkelt de Lean Academy de competenties van overheidsmedewerkers en is er een onmiddellijke return of investment in de eigen organisatie.
Hendrik Bogaert: “De burger verwacht terecht een administratie van wereldklasse. Om dit mogelijk te maken hebben we de federale overheid grondig hervormd. Om deze hervorming finaal te doen slagen is het cruciaal dat iedere ambtenaar hieraan ten volle kan participeren. Het verheugt me daarom enorm wanneer ik zie dat zovele overheidsmedewerkers zich achter het Lean-project scharen en hun know how willen uitdragen.”