400 flitspalen in Vlaanderen doen het niet!
23-02-2016
Thema's: Mobiliteit
Op vraag van Vlaams parlementslid Jos De Meyer antwoordde minister Ben Weyts dat er in Vlaanderen momenteel 27% van de flitspalen op gewestwegen niet werkt. De oorzaken zijn heel divers. In sommige gevallen is de inactiviteit te wijten aan bijvoorbeeld de toplaag van de weg die vernieuwd moet worden, of beschadiging door een verkeersongeval. Maar soms is het probleem van meer structurele aard zoals een lopende (her)keuringsprocedure, heraansluitingen na ombouw van verkeerslichten (LED), kabels die hersteld moeten worden, … In onze regio zijn er meerdere flitspalen defect, in Lokeren 4 op 10, in Dendermonde 11 en ook een aantal in Sint-Niklaas en Temse.
De minister maakt zich sterk dat hij binnen enkele maanden naar een operationeel percentage zal kunnen gaan van 80%. Dat een aantal flitspalen niet operationeel is, is logisch. Toch is Jos De Meyer geschrokken van het hoge aantal: “Een goede weginrichting en een duidelijke wegcode is belangrijk, maar ook de handhaving is een essentiële schakel in een goed verkeersveiligheidsbeleid. De minister moet zo snel mogelijk werk maken van een structureel onderhoud en de opvolging van kapotte flitspalen. 1 op 4 niet-werkende flitspalen is echt van het slechte teveel.”
flitspalen doen het niet
Langs Vlaamse gewest- en autosnelwegen staan in totaal 1.429 camera's. Naast ruim duizend roodlichtcamera's - voor bestuurders die het rode licht negeren - staan er nog eens 300 snelheidscamera's. Al die flitspalen zijn jaarlijks goed voor zo'n 2 miljoen overtredingen. In de praktijk moeten laag¬vliegers niet bij elke camera de voet van het gaspedaal halen. Uit cijfers die Vlaams Parlementslid Jos De Meyer (CD&V) te pakken kreeg, blijkt dat 27,6 procent van de flitspalen van de Vlaamse overheid niet functioneert. “Een ontstellend cijfer, want in cijfers uitgedrukt gaat het om zo'n 400 flitspalen”, aldus De Meyer. Hij vraagt met aandrang dat de Vlaamse overheid orde op ¬zaken stelt, “kwestie van te bewijzen dat we de verkeers¬veiligheid en de handhaving van de verkeers¬regels voldoende ernstig nemen'”.
Volgens De Meyer zijn sommige flitspalen soms maanden aan een stuk buiten werking, “omdat men wacht op wegenwerken die op die plaats gaan gebeuren.” Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) bevestigt de cijfers over het aantal defecte flitspalen. De redenen waarom de palen niet “gebruiksklaar” zijn, lopen erg uiteen, aldus Weyts. “Soms moet de flitspaal worden hersteld na een aan¬rijding, moeten de detectielussen opnieuw in het wegdek worden vernieuwd of opnieuw worden ingeslepen, bijvoorbeeld na wegenwerken, of moeten kabels worden gerepareerd.”
Ruimte voor verbetering
Ook sabotage blijft een groot probleem. Zo beschadigden vandalen in 2014 nog bijna vijftig flitspalen, vooral in West- en Oost-Vlaanderen. Dertien exemplaren waren zo zwaar beschadigd - door brandstichting of graffiti - dat ze in hun geheel moesten worden vervangen. Toch erkent Weyts dat er ruimte voor verbetering is. Hij heeft 'zijn' Agentschap Wegen en Verkeer nu opgedragen dat te allen tijde minstens 80 procent van alle Vlaamse flitspalen móét functioneren. “Een voorbeeld. Wanneer vandaag verkeerslichten met ledlampen worden uitgerust, vereist dat aanpassingen aan de plaatselijke flitscamera's. We hebben gevraagd dat die aanpassingen sneller gebeuren dan vandaag het geval is”, aldus het kabinet-Weyts. Daar wil men allesbehalve de indruk wekken dat er onvoldoende hard op snelheid wordt gecontroleerd.
Toch klinkt ook de boodschap dat wanneer flitspalen maar kort kapot zijn, de verkeers¬veiligheid daar niet dramatisch onder lijdt. “Passerende bestuurders kunnen immers niet weten dat de flitspaal tijdelijk buiten werking is, waardoor ze toch hun snelheid matigen. Er zijn zelfs ooit proeven geweest, waarbij flitspalen uit niets meer dan karton bestonden. En ook voor die exemplaren gingen bestuurders op de rem staan.” (Het Nieuwsblad, Werner Rommers)