40 jaar Vlaams Parlement
07-12-2011
Vlaanderen mag afspraak met geschiedenis niet missen.
Vijf staatshervormingen leidden ertoe dat het Vlaams Parlement In haar 40-jarig bestaan uitgroeide tot één van de meest dynamische politieke krachten in ons land.
“Maar ‘Life begins at forty’,” stelt Ludwig Caluwé, “de zesde staatshervorming geeft Vlaanderen stilaan de status die het verdient. Ze zal nooit geziene gevolgen hebben voor dit Parlement. Het uitgavenpakket neemt toe van 25 naar 35 miljard euro. Daarmee krijgt het Vlaams Parlement meer financiële armslag voor Vlaanderen, dan het federale parlement voor gans België. Taboes worden doorbroken door de overheveling van delen van de sociale zekerheid, en onze fiscale autonomie verdubbelt en verdiept kwalitatief. Bovendien zullen we voortaan zelf motor kunnen zijn van verdere staatshervormingen door de omvorming van de Senaat tot een ontmoetingsplaats van de deelstaten.”
Al blijft het oppassen voor de ‘midlife crisis’ waarin elke 40-jarige dreigt verzeild te raken. Ludwig Caluwé: “Vlaanderen moet zelfgenoegzaamheid resoluut afzweren. We moeten ons meer dan ooit open stellen voor de rest van de wereld. De transfer van bevoegdheden naar het Europese niveau als gevolg van de financiële crisis, betreft in belangrijke mate Vlaamse bevoegdheden. Maar de EU-regelgeving heeft veelal een regionale dimensie, en dat biedt Vlaanderen kansen. Het Vlaams Parlement heeft ook in dit proces een rol te spelen en moet haar positie in Europa en de wereld meer en meer versterken.”
Ludwig Caluwé acht de tijd dan ook rijp voor een Vlaams handvest, een missieverklaring waarin de Vlaamse waarden, rechten en plichten, en de taakstelling van de Vlaamse instellingen helder en toekomstgericht worden verwoordt: “Dit is belangrijk voor onszelf, maar ook bepalend voor de manier waarop de wereld naar ons kijkt. Minister-president Kris Peeters leverde een ontwerp, gebaseerd op het Handvest voor Europese Grondrechten en geïnspireerd door eerdere initiatieven. Het ware mooi geweest als het Vlaams Parlement eendrachtig haar toekomstvisie wereldkundig had kunnen maken ter gelegenheid van deze verjaardag. Dat is jammer genoeg niet het geval. Gelukkig dient zich snel een nieuwe kans aan om Vlaanderen als autonome parlementaire democratie te verankeren.”
CD&V-fractieleider Caluwé verwijst hier naar hét bewijs dat de Vlaamse democratische traditie historisch niet te onderschatten is, met name het Charter van Kortenberg. Met dit charter legde hertog Jan II van Brabant immers de basis voor de representatieve democratie, zoals we die nu kennen.
“Dit document werd plechtig uitgevaardigd op 27 september 1312. Binnen tien maanden is dat 700 jaar geleden. Een ideaal moment om de hedendaagse versie van dit historische charter aan te nemen. We staan op een zucht van consensus rond de tekst van de minister-president. Laat ons deze volgende afspraak met de geschiedenis niet missen”, besluit Ludwig Caluwé.