9 werkgevers gaan voor duurzame woon-werkverplaatsingen
30-05-2012
Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits heeft 9 duurzame mobiliteitsprojecten van bedrijven goedgekeurd. Minister Crevits voorziet hiervoor 1,2 miljoen euro via het Pendelfonds. Deze bedrijven engageren zich om het woon-werkverkeer van hun werknemers duurzamer te maken.
Elke dag leggen de Vlamingen 21 miljoen verplaatsingen af. 40% van onze verplaatsingen zijn korter dan 3 km. 52,5% van onze verplaatsingen zijn korter dan 5 km en bijna 71% blijft onder 10 km. Toch blijft de auto voor het woon-werkverkeer het meest gebruikte vervoermiddel. Woon-schoolverkeer is daarentegen veel duurzamer. Bedrijven, instellingen en overheden worden gestimuleerd om hun werknemers aan te moedigen om zich op een duurzame manier te verplaatsen. Voor duurzame mobiliteitsprojecten kunnen ze via het Pendelfonds financiële steun vragen. De Vlaamse subsidie bedraagt maximaal de helft van de kosten van het project. Het bedrag van de subsidie is afhankelijk van de duur van het project met een maximumduur van vier jaar.
In het kader van de 6de oproep van het pendelfonds heeft minister Crevits het plan van 9 nieuwe bedrijven goedgekeurd. Die komen bovenop de 66 lopende projecten. Bij grote bedrijven en instellingen richten de initiatieven zich op de werknemers van de hoofdzetel en de lokale vestigingen in Vlaanderen. De goedgekeurde dossiers zijn:
- NV Delhaize Groep (hoofdzetel Brussel - Sint-Jans-Molenbeek): 635.500,00 euro;
- Vzw Landelijke thuiszorg (hoofdzetel Leuven - Wijgmaal): 235.628,00 euro;
- Red Pepper Media (hoofdzetel Leuven): 750,00 euro;
- Vzw Plumeau.net (hoofdzetel Ranst – Broechem): 12.750,00 euro;
- Vzw Centrum Ganspoel (hoofdzetel Huldenberg): 61.447,00 euro;
- CVBA Flamee en Partners Accountants en belastingconsulenten (hoofdzetel Harelbeke): 2.581,78 euro;
- Vzw IMEC (hoofdzetel Leuven – Heverlee): 25.785,00 euro;
- Genzyme Flanders BVBA (hoofdzetel Geel): 118.441,04 euro;
- NV Reynaers Aluminium (hoofdzetel Duffel): 134.091,50 euro;
Het Pendelfonds stimuleert de werknemers om de eigen auto vaker aan de kant te laten en de fiets of het openbaar- of bedrijfsvervoer te gebruiken. De bedrijven richten de initiatieven specifiek naar die werknemers die zich nog niet duurzaam verplaatsen. De totale doelgroep bedraagt iets meer dan 9.500 werknemers die onder andere via één of meerdere van de volgende initiatieven zal worden bereikt:
aanstellen van een vervoerscoördinator/mobiliteitswerkgroep;
investeringen in nieuwe veilige en comfortabele fietsenstallingen met lockers en douches;
opzetten van een fietshersteldienst;
dienstfietsen beschikbaar stellen;
organiseren van een sensibiliseringscampagne;
carpoolen stimuleren;
openbaar vervoer in combinatie met eigen shuttleservice aanbieden.
Vlaams minister Crevits: “De gemiddelde afstand naar het werk is 18,8 km. In de meeste gevallen wordt de auto genomen. Terwijl er potentieel is om te voet, met de fiets en het openbaar vervoer te gaan. Vlaanderen streeft ernaar om tegen 2020 minstens 40 procent van de woon-werkverplaatsingen te voet, met de fiets of met collectief vervoer te laten gebeuren. Bedrijfsvervoersplannen spelen daarbij een belangrijke rol. Via het Pendelfonds voorzie ik 1,2 miljoen euro ondersteuning voor werkgevers die hun werknemers willen stimuleren om zich duurzaam te verplaatsen naar het werk. Ik wil in de toekomst ook inspanningen leveren om bedrijventerreinen beter te ontsluiten. Het is belangrijk dat ondernemingen en overheden samen met hun werknemers stil staan bij de mobiliteit en middelen aanreiken om de bereikbaarheidsproblemen aan te pakken. Het juist vervoersmiddel voor de juiste verplaatsing dus.”