8% meer export van agrarische producten in 2012
13-06-2013
Vlaams minister-president Kris Peeters, tevens bevoegd voor landbouw, is verheugd met de resultaten van de agrarische handel in ons land vorig jaar. Ondanks de economisch moeilijke omstandigheden bedroeg de totale uitvoerwaarde van agrarische producten 38,4 miljard euro, een stijging met maar liefst 8%. De invoerwaarde bedroeg in 2012 33,6 miljard euro, een stijging met 3%. Er wordt op die manier een handelsoverschot gerealiseerd van 4,7 miljard euro of een stijging met 52%. Landbouw, tuinbouw en visserij hebben samen een aandeel van 9,9% in de totale nationale import en 11% in de totale nationale export.
Het Vlaams aandeel in de totale handel van landbouwproducten in België wordt voor de in- en uitvoer geraamd op respectievelijk 82,2 % en 81,5%.
Onze belangrijkste exportproducten zijn zuivelproducten (3 miljard euro), chocolade (2 miljard euro), aardappelbereidingen (1,3 miljard euro), varkensvlees (1,3 miljard euro), diepvriesgroenten (1 miljard euro) en bier (1 miljard euro).
‘Het is verheugend vast te stellen dat zowel de export als het handelsoverschot van de agro-voedingssector in 2012 sterk zijn gestegen. Uit cijfers van FEVIA, de federatie van de voedingsindustrie, blijkt bovendien dat de tewerkstelling in de sector globaal genomen op peil blijft. In moeilijke economische tijden blijft de agro-voedingssector dus een stabiele factor. Het bewijst dat deze sterk Vlaams verankerde sector met veel KMO-bedrijven één van de sterkhouders blijft van onze Vlaamse economie’, aldus minister-president Kris Peeters.
Nummer vier in Europa bij landbouwuitvoer
De totale invoerwaarde voor agrarische producten bedroeg in 2012 33,6 miljard euro (+3% ten opzichte van 2011) en de totale uitvoerwaarde 38,4 miljard euro (+8%). De toename van de export zorgde ook voor een sterk gestegen handelsoverschot van 4,7 miljard euro (+52%). Landbouw, tuinbouw en visserij hebben een aandeel van 9,9% in de totale nationale import en 11% in de totale nationale export. België vertegenwoordigt 8,2% van de totale uitvoer van landbouwproducten van de 27 EU-lidstaten samen en positioneert zich binnen de EU op een vierde plaats voor de agro-export, na Duitsland (16%), Nederland (15%) en Frankrijk (13%). Vlaanderen, dat een sterk exportgerichte regio is, staat voor 82% van de nationale invoer en voor 81,5% van de nationale uitvoer van agrarische producten.
Zuivel, aardappelen, varkensvlees, diepvriesgroenten, bier en chocolade zijn de topexportproducten
Onze exportproducten zijn vooral zuivel (3 miljard euro), chocolade (2 miljard euro), aardappelbereidingen (1,3 miljard euro), varkensvlees (1,3 miljard euro) diepvriesgroenten (1 miljard euro) en bier (1 miljard euro). Deze producten halen allen de kaap van 1 miljard euro exportwaarde. Ook de sierteeltsector blijft het zeer sterk doen met een uitvoerwaarde van bijna 800 miljoen euro.
Landen buiten Europa nemen aan belang toe
Ons land haalt 62% van de agrarische import en 68% van de agrarische export uit de handel met de buurlanden. Dat betekent helemaal niet dat uitvoer naar derde landen onbelangrijk is; daar liggen nog heel wat mogelijkheden tot groei. De handel met Rusland neemt verder toe voor peren (87,5 miljoen euro) en varkensvlees (44 miljoen euro).
80% van de vlasproductie gaat naar China en India (samen 75 miljoen euro uitvoerwaarde). De aardappelverwerkende industrie dringt verder door in Azië, Afrika en Zuid-Amerika. De Verenigde Staten zijn onze voornaamste klant voor bier buiten Europa, ter waarde van 122 miljoen euro. Tot slot staan onze chocoladeproducten wereldwijd bekend als luxeproduct. In exportwaarde bekleden ze een derde plaats op wereldniveau, na Duitsland en Nederland.
‘Ondanks de moeilijke economische tijden, blijven de land- en tuinbouw en de agro-voedingssector met 11% van de exportwaarde van de totale export in ons land een zeer belangrijke economische speler. Vlaanderen, dat 81,5% van deze export voor zijn rekening neemt, blijft hierbij toonaangevend. Deze cijfers bevestigen dat Vlaanderen de economische motor van België is, aldus minister-president Kris Peeters.
Het volledige rapport kan geraadpleegd worden op de website van het Beleidsdomein Landbouw en Visserij: www.vlaanderen.be/landbouw/studies.