Economie & Financiën

woensdag 18 april 2012
 - 

Tax-on-web : makkelijk online je belastingaangifte invullen

Taks-on-web, de internetapplicatie voor het invullen van de belastingaangifte (www.tax-on-web.be), is opnieuw operationeel voor de aangiftes van dit jaar. Al meer dan 3 miljoen Belgen maken er gebruik van. Minister van Financiën, Steven Vanackere moedigt het werken met Taks-on-web sterk aan omdat het tegelijkertijd de efficiëntie van de administratie verhoogt én milieuvriendelijk is.

 

Samen met de door de fiscus vooraf ingevulde aangiften, zorgt Taks-on-web ervoor dat de aangifte op papier stilaan zijn tijd heeft gehad, al worden de roze formulieren niet direct afgeschaft. Dit jaar krijgen 1,5 miljoen Belgen met een pensioen of een uitkering (bijna een kwart van de belastingplichtigen) een vooraf ingevulde aangifte in de bus. Binnen een jaar of twee zouden ook loontrekkenden verlost kunnen worden van de jaarlijkse invulkarwei.

 

Met Taks on web heeft de belastingplichtige tijd tot 17 juli voor zijn aangifte. Wie liever nog de papieren aangifte invult kan dat nog steeds maar moet die ten laatste op 28 juni verstuurd hebben.

 

Dank zij onder meer het groeiende gebruik van de internetapplicatie worden de aangiften sneller verwerkt. Minister Vanackere wil dit jaar negen op den tien aanslagbiljetten voor 31 december de deur uit hebben. “Dat is een goede zaak voor de Belgen”, zegt hij “want de helft van hen krijgt geld terug; slechts een kwart moet bijbetalen.”

 

Steven Vanackere: “In de aangifte zelf zijn er eigenlijk geen grote nieuwe wijzigingen. Door de lange periode van lopende zaken in 2011 is er niet zo heel veel nieuwe fiscale wetgeving.” Er verdwijnen enkele rubrieken, onder meer voor de aftrek van waterverwarming op zonne-energie, en er zijn enkele nieuwe posten, voor bijvoorbeeld de werkbonus.